Ukrajinci čistí Cherson od min. Šéf správy oblasti vyzval obyvatele k evakuaci

Ukrajinská armáda nadále postupuje v osvobozených částech Chersonského regionu. Místa, kde se ještě před několika dny válčilo, nyní musí odminovat a zbavit dalších nastražených výbušnin nebo nevybuchlé munice. Hlava správy Chersonské oblasti Jaroslav Januševyč v neděli však vyzval na svém Telegramovém profilu obyvatele osvobozených částí ukrajinského regionu, aby se evakuovali do bezpečnějších míst. Výzva souvisí s vysokým rizikem nepřátelských útoků.

„Obyvatelé Chersonu a dalších osvobozených obcí v regionu! Na pravém břehu Chersonské oblasti existuje stále vysoká pravděpodobnost nepřátelských útoků. Když ruská armáda prchá, začíná ze zoufalství bojovat s civilisty. Viděli jsme to v mnoha osvobozených oblastech,“ napsal Januševyč na Telegramu.

„Proto vám důrazně doporučujeme evakuovat se do bezpečnějších oblastí,“ dodal s tím, že se lidé mají obrátit na místní úřady, když budou potřebovat jakoukoli pomoc. Zveřejnil i telefonní čísla, kam je možné zavolat.

V centru osvobozeného města Cherson bylo nicméně obnoveno mobilní připojení poskytované ukrajinským operátorem Kyivstar, informoval na svém profilu na Telegramu Januševyč. „Spojení Kyivstar začalo fungovat v centru města, přímo na náměstí před budovou Oblastní vojenské správy. Posílám vám toto video prostřednictvím LTE,“ napsal Januševyč.

V oblasti by měla začít také fungovat místa, odkud bude možné bezplatně zavolat nejbližším. Januševyč podle agentury Reuters zmiňoval neděli, podle agentury Unian hovořil o následujících dvou dnech.

Zákaz vycházení

Januševyč také dříve informoval, že úřady rozhodly z bezpečnostních důvodů ponechat v platnosti zákaz vycházení od páté hodiny odpoledne do osmi rána a také zákaz odjíždět a vstupovat do města. „Nepřítel zaminoval všechny objekty kritické infrastruktury,“ řekl Januševyč. „Snažíme se, abychom se s tím vypořádali během pár dnů, a pak otevřeme město,“ přislíbil.

Hlavním úkolem pro místní obyvatele ale bude očištění kritické infrastruktury od min. Prioritu má také obnova dodávek elektřiny. Šéf oblasti upřesnil, že dodávky plynu už fungují.

Na svém telegramovém kanálu zveřejňuje Januševyč zprávy z oblasti i několikrát do hodiny, nahrává videa a dává místním informace například o poskytování lékařské péče v oblasti či snahách obnovit v regionu dodávky plynu.

Většina domů v Chersonu stále zůstává podle místních představitelů bez elektřiny a vody. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve podle agentury Interfax-Ukrajina uvedl, že při odstraňování min dosud utrpěl zranění ukrajinský ženista, a vybízel obyvatele k opatrnosti, než pyrotechnici dokončí svou práci.

Obnova železnice

Do osvobozeného města v neděli dorazil generální ředitel ukrajinských železnic Oleksandr Kamyšin. Železniční spojení do osvobozeného města by podle něj mělo být obnovené během týdne. Společně s ním přijeli i zaměstnanci, kteří se budou podílet na obnovení vlakového spojení se zbytkem neokupovaného území. Podle Kamyšina postupují opravy a odminovávání tratí rychle a v blízké budoucnosti vyjede první souprava. 

Místopředseda oblastního sněmu Jurij Sobolevskyj ale v neděli v televizním rozhovoru mírnil nadšení a uvedl, že ve velké části města je humanitární situace „velmi svízelná“. 

Studio ČT24: Generál ve výslužbě Jiří Šedivý o postupu ukrajinských vojsk v Chersonu (zdroj: ČT24)

Ukrajinští vojáci vstoupili do centra Chersonu v pátek poté, co se Rusové stáhli za Dněpr z jediného oblastního centra, které dokázali dobýt od začátku invaze z 24. února. O hrozbě zaminovaných budov nyní kritické infrastruktury hovoří i další analytici. 

„Rusové odsun provedli relativně organizovaně,“ myslí si generál Jiří Šedivý působící v CEVRO Institutu. „Zaminovali téměř všechno, co mohli,“ dodal. Generál ve výslužbě po úspěchu Ukrajinců očekává pokračování bojových aktivit obou armád v zimních měsících. „Rusové i Ukrajinci umí bojovat v zimě,“ poznamenal.