Biden, Trump i Obama se před volbami sjeli do Pensylvánie. Strany tam vedou těsný souboj

Současný americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce v Bílém domě Donald Trump se v sobotu na poslední chvíli snažili získat hlasy voličů v americkém státě Pensylvánie, kde je mezi kandidáty republikánů a demokratů podle průzkumů jenom nepatrný rozdíl. Trump se voliče snažil přesvědčit, že vítězství republikánů v nadcházejících volbách do Kongresu je nutné, aby se zastavilo ničení země a zachránil americký sen. Biden řekl, že volby mohou být rozhodujícím okamžikem pro celou americkou demokracii.

„Pokud chcete zastavit ničení naší země a zachránit americký sen, pak toto úterý musíte volit republikány v obrovské červené vlně,“ řekl na předvolebním mítinku ve městě Latrobe Trump, který se netají tím, že se chce v roce 2024 ucházet o znovuzvolení prezidentem. Červená je barvou republikánů a Trump měl na mítinku červenou kravatu i charakteristickou červenou čepici s nápisem Make America Great Again (Ať je Amerika zase skvělá), což bylo Trumpovo volební heslo z roku 2016.

Trump přijel do Pensylvánie podpořit republikánské kandidáty na funkce guvernéra a senátora Pensylvánie, tedy Douga Mastriana a Mehmeta Oze. Dvaašedesátiletý Oz podle průzkumů svede velmi těsný souboj se svým rivalem Johnem Fettermanem z Demokratické strany, kterého přijel osobně podpořit nejen Biden, ale také předchozí prezident zvolený za Demokratickou stranu Barack Obama.

„Tady ve Filadelfii, místě, které je klíčové pro duši Ameriky, nyní čelíme bodu zlomu,“ řekl Biden, podle kterého je hlas pro demokraty hlasem pro právo žen na potrat, pro zdravotní péči a lepší kontrolu zbraní. „Hlasuje se i o pravdě a faktech a logice a rozumu a základní slušnosti. Hlasuje se o samotné demokracii – v sázce je mnoho,“ doplnil ho exprezident Obama.

„Pensylvánie tradičně patří ke klíčovým volebním státům, kde jsou šance republikánů a demokratů vyrovnané,“ přibližuje Kryštof Kozák z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Výsledek v tomto státě podle něj také ukáže, jak se posunul celý americký elektorát.

Výsledky voleb ovlivní Bidenovo vládnutí

Američané budou v úterý hlasovat o novém složení celé Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu, a také o guvernérech 36 států a tří teritorií. Průzkumy naznačují, že Bidenovi demokraté mohou přijít o kontrolu nad oběma kongresovými komorami.

„Minimálně Sněmovna reprezentantů bude s největší pravděpodobností republikánská,“ předpokládá Kozák. Ve volbách do Senátu se podle něj očekávají těsné výsledky kromě Pensylvánie také v Nevadě, New Hampshire a Georgii. „Vůbec není jasné, jakým způsobem se to nakonec vyvine,“ shrnul.

Případná prohra demokratů v obou komorách by měla zásadní dopad na Bidenovu schopnost prosazovat zákony a zároveň by to mohlo přímo ovlivnit, zda se Trump rozhodne za dva roky opět kandidovat na post prezidenta. Otázkou také je, jak by případná převaha republikánů v Kongresu ovlivnila americkou vojenskou pomoc Ukrajině.