Kosovo od dubna nedovolí řídit Srbům se starou SPZ. Bělehrad to považuje za útlak

Horizont ČT24: Kosovsko-srbská válka o značky (zdroj: ČT24)

Byrokratický spor mezi Srbskem a Kosovem o státní poznávací značky pokračuje. Priština požaduje, aby Srbové žijící na kosovském území osadili svá auta kosovskými registračními značkami. Od dubna už se zastaralými na silnici nikdo nebude smět vyjet. Bělehrad, který Kosovo neuznává, to označuje za útlak svého obyvatelstva.

Spor se projevuje na každé křižovatce a každém parkovišti. Staré registrační značky na autech etnických Srbů začínají písmeny KM (Kosovská Mitrovica), což je označení ještě z éry Slobodana Miloševiče. Přestože si nově Srbsko a Kosovo mají začít uznávat osobní doklady, vysokoškolské tituly a rozvolnit hranice, registrační značky se staly sporným bodem.

Kosovské úřady požadují, aby si je etničtí Srbové vyměnili za nové, kosovské. Bělehrad to odmítá a Evropská unie do poslední chvíle tlačila, aby Kosovo účinnost rozhodnutí odložilo o dalších deset měsíců. „Lhůtu jsme už jednou odložili. Namísto 30. září jsme datum, do kdy si mohou všichni občané Kosova prošlé registrační značky vyměnit za platné, změnili na 31. října,“ oponuje kosovský premiér Albin Kurti.

Většina Srbů jejich výměnu vnímá jako uznání Kosova, které podle nich nemá nárok na existenci. V ulicích visí plakáty, které etnické Srby nabádají, aby neustupovali. To, že sami Kosovci musí při vjezdu do Srbska přelepovat značky už jedenáct let, nijak nezohledňují.

„Tímto rozhodnutím vláda v Prištině postupně utahuje oprátku kolem našich občanů, na rozdíl od předchozího rozhodnutí, které bylo ultimativní. Nenabízí ale žádné řešení,“ tvrdí srbský politik Aleksandar Arsenijević.

Pokuta za tři a půl tisíce

Priština chce na změnu registračních značek tlačit postupně. Od brzkých ranních hodin prvního listopadu rozdává písemná upozornění. Po třech týdnech policie začne rozdávat pokuty v přepočtu až 3600 korun. Nakonec začne staré značky zabavovat a od dubna se bez nových nebude smět jezdit.

Řada Srbů se ocitla pod dvojím tlakem a obává se odplaty od vlastních. „Ti, kteří respektují zákon a změní si značky z Miloševičovy éry za legální kosovské, se dočkají toho, že jim zapalují domy a auta,“ podotýká prezidentka Kosova Vjosa Osmaniová.

Napětí se už začíná přelévat i do bezpečnostní roviny. Kosovo přesouvá kvůli kontrolám jednotky k hranicím a posiluje je i Srbsko, s poukazem na údajné přelety neznámých dronů. A vyostřující se situaci sledují i mírové jednotky KFOR.