Počet obětí po zřícení mostu v Indii stoupl. Podle vládního představitele zemřelo 134 lidí

Při zřícení mostu pro pěší v západoindickém státě Gudžarát zemřelo nejméně 134 lidí, uvedl v pondělí podle agentury AP představitel místní vlády. Předchozí bilance uváděla 81 mrtvých. Úřady kvůli neštěstí zatkly devět lidí. Nově zrekonstruovaný visutý most přes řeku ve městě Morbi spadl v neděli, v té době na něm byly davy lidí.

Podle agentury Reuters je mezi mrtvými mnoho dětí. Úřady státu Gudžarát zahájily vyšetřování. Vedeno je proti lidem odpovědným za opravu a údržbu mostu. Gudžarátská policie oznámila, že zatkla devět lidí a že detaily k tomu sdělí později.  

V době, kdy se most zřítil, na něm podle úřadů bylo až pět set lidí a konstrukce nevydržela kvůli přetížení. Na záchranné operaci se podílejí potápěči, jednotky pobřežní stráže s loděmi a desítky vojáků. Vyhledávání těl komplikuje kalná voda, někteří lidé mohli zůstat pod zřícenou konstrukcí. Do pondělního rána se podařilo zachránit přes 170 lidí. Lidé padali do řeky z desetimetrové výšky, některým se podařilo zachytit se konstrukce.

Záchranu přeživších komplikovala noc
Zdroj: Reuters/Ajit Solanki

Most byl uzavřen kvůli rekonstrukci

Dvě krematoria ve městě Morbi jsou zavalena těly mrtvých, uvedla BBC. V případě, že zahynuly celé rodiny, provádějí pohřební rituály místní lidé. Nejméně 35 obětí byly děti mladší 14 let.

Historický most dlouhý 230 metrů byl postaven v 19. století za britské nadvlády. Letos byl šest měsíců uzavřen kvůli rekonstrukci a pro veřejnost se znovu otevřel teprve minulý týden. Most je turistickou atrakcí a přitahuje řadu lidí zvláště nyní, kdy je období svátků. Hinduisté uplynulý týden slavili Díválí.

Nedávná oprava mostu byla svěřena místnímu podniku Oreva, který je výrobcem hodin a elektrického zařízení. Firma má na starosti údržbu mostu patnáct let. Člen městské správy v Morbi řekl, že Oreva město neinformovala, že se most otevírá. „Nevydali jsme jim žádné povolení ani certifikát o stavu mostu,“ sdělil.

Jeden z místních poslanců Džajrasingh Džadeda obvinil firmu, že prodávala vstupenky na most bez omezení, což vedlo k přetížení konstrukce. Předchozí správci vydávali vstupenky tak, aby na mostě nebylo naráz víc než dvacet lidí.

Zástupce firmy Oreva, jehož citoval list The Indian Express, řekl, že podle prvních informací most spadl, když velké množství lidí, kteří byli ve střední části, začalo konstrukci rozhoupávat z jedné strany na druhou. Rodinám obětí kondoloval premiér Naréndra Módí. „Vláda je v této hodině smutku s truchlícími rodinami,“ řekl.