Musk navrhl, že koupí Twitter za původně dohodnutou cenu

Americký miliardář Elon Musk navrhl, že koupí internetovou společnost Twitter za původně dohodnutou cenu 54,20 dolaru za akcii, která celý podnik ohodnocuje na 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun). Informaci agentury Bloomberg následně potvrdila sama firma. Akcie Twitteru v úterý posílily o 22,3 procenta a obchodování uzavřely na 52,02 dolaru. Za dva týdny měl původně kvůli této problematické transakci mezi společností Twitter a Muskem začít soud, připomíná agentura AFP.

„Obdrželi jsme dopis. Záměrem společnosti je tuto transakci uzavřít za stanovenou cenu,“ uvedl mluvčí provozovatele sociální sítě.

Musk se na koupi Twitteru dohodl letos v dubnu. V červenci však oznámil ukončení dohody, které zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

Společnost Twitter následně Muska zažalovala. Obvinila jej z porušení podmínek dohody a požádala soud, aby nařídil dokončení transakce za sjednanou cenu. Firma označila Muskovy důvody za pouhé záminky a jeho postup podle ní souvisí spíše s poklesem cen akcií na burze.  

„Je to jasná známka toho, že Musk poznal, že vítězství nad vedením Twitteru u soudu je velmi nepravděpodobné a že tato transakce v hodnotě 44 miliard dolarů se tím či oním způsobem uskuteční,“ uvedl analytik Dan Ives ze společnosti Wedbush.