Polsko zadrželo muže podezřelého ze zapojení do vraždy novináře de Vriese

V Polsku zadrželi třicetiletého muže, který je podezřelý ze zapojení do vraždy investigativního novináře Petera de Vriese. Informovala o tom nizozemská prokuratura.

Prominentní novinář de Vries byl loni 6. července postřelen na ulici v Amsterdamu poté, co odešel z televizního studia. O devět dní později ve věku 64 let na následky těžkých zranění zemřel. Policie krátce poté zadržela dva muže, kterým nyní hrozí doživotní vězení. Jedním z nich je polský občan Kamil E.

Nově zadržený Polák je podezřelý z toho, že pomáhal útok na novináře připravit. V době střelby podle všeho žil v nizozemském přístavním městě Rotterdam. Identita muže nebyla zveřejněna, nizozemské úřady již požádaly o jeho vydání do země.

Letos v červenci byl pak zadržen další polský občan, který podle vyšetřovatelů dával dvojici útočníků instrukce. Další dva podezřelé zatkli ve stejný den ve Španělsku a na karibském ostrově Curaçao.

De Vries byl v Nizozemsku celebritou, často se objevoval v televizi a byl považován za experta, který měl zdroje mezi zločinci i strážci zákona. V minulosti opakovaně čelil kvůli některým kauzám i výhrůžkám. Útok na něj tehdy kromě Nizozemců odsoudili také zástupci dalších zemí, institucí či organizací, včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové.