Kvůli zmizení skupiny studentů vydalo Mexiko zatykače na desítky vojáků, policistů a členů drogového gangu

Mexická policie zatkla bývalého generálního prokurátora Jesúse Murilla Karama. Podle agentury Reuters čelí obvinění, že bránil spravedlivému vyšetření případu zmizení 43 studentů z roku 2014. V souvislosti s tímto případem byly podle agentury AFP vydány zatykače také na dvacet příslušníků mexické armády, čtyřiačtyřicet policistů a čtrnáct členů drogového gangu Guerreros Unidos.

Murillo působil jako generální prokurátor v letech 2012 až 2015 a vedl tehdy vyšetřování, které mělo osvětlit případ zmizení studentů. Podle zahraničních expertů ale bylo poznamenáno četnými chybami a nezákonnými postupy.

Panuje podezření, že během vyšetřování docházelo například i k mučení svědků, uvedla agentura DPA. Podle agentury AFP, která se odvolává na mexické úřady, nekladl Murillo při zatýkání odpor.

K zatčení Murilla došlo den poté, co vysoce postavený mexický činitel zabývající se lidskými právy Alejandro Encinas nazval zmizení studentů státním zločinem kvůli údajnému zapojení úřadů. Encinas také prohlásil, že úředníci z předchozí prezidentské administrativy incident zametli pod koberec.

Na 64 vojáků a policistů vydala prokuratura zatykače mimo jiné kvůli podezření ze zapojení do organizovaného zločinu, z mučení, vraždy a maření úředního výkonu. Jejich totožnost a postavení v armádě a policejním sboru úřady nezveřejnily.

Murillo byl zatčen nedlouho poté, co vysoce postavený mexický činitel zabývající se lidskými právy Alejandro Encinas nazval zmizení studentů „státním zločinem“ kvůli údajnému zapojení úřadů. Encinas také prohlásil, že úředníci z předchozí prezidentské administrativy incident zametli pod koberec.

Fotografie pohřešovaných mexických studentů
Zdroj: Reuters/Henry Romero

Studenti byli téměř po osmi letech prohlášeni za mrtvé

Teprve ve čtvrtek prohlásily mexické úřady studenty oficiálně za mrtvé. Dosud se po nich pátralo s předpokladem, že by mohli být ještě na živu, upozornila agentura DPA.

Současný prezident Andrés Manuel López Obrador při nástupu do funkce v roce 2018 sliboval, že případ zmizení studentů osvětlí.

Studenti pedagogické školy zmizeli 26. září 2014 při protestní akci ve městě Iguala v jihomexickém státě Guerrero. Panuje podezření, že policie vydala studenty gangu Guerreros Unidos, který je povraždil. Média spekulují i o podílu armády na zmizení studentů. Okolnosti případu jsou dlouhodobě nejasné.