Muž, který najel v Trevíru do davu lidí, dostal u soudu doživotí

Doživotním odnětím svobody a uzavřením na psychiatrickém oddělení v úterý potrestal soud v Německu muže, který v prosinci 2020 najel v Trevíru na západě země do davu. Nyní 52letý Němec, který podle znaleckých posudků trpí paranoidní schizofrenií, tehdy zabil pět lidí včetně kojence a další asi dvě desítky chodců zranil. Rozsudek zatím není pravomocný.

Posudky uvedly, že kvůli psychické chorobě, která u muže vyvolává bludy, je jeho trestní odpovědnost snížená. Znalec vypověděl, že muž se považuje za oběť rozsáhlého státního spiknutí a že se cítí být neustále sledován. Během procesu, ve kterém se zodpovídal z pětinásobné vraždy a z osmnácti pokusů o vraždu, obžalovaný mlčel.

Státní zastupitelství v závěrečném projevu požadovalo vynesení doživotního trestu vězení a kvůli psychické chorobě zároveň uzavření na psychiatrii. Stejný požadavek vznesli i právní zástupci většiny obětí a pozůstalých. Obhajoba souhlasila s umístěním na psychiatrii, odmítla ale současné doživotní vězení.

Není jasné, zda do vězení nastoupí

To, zda muž do vězení vůbec nastoupí, není jasné. Stalo by se tak až v případě, kdy by odborníci muže označili za vyléčeného. Do té doby ale bude uzavřen na psychiatrii.

Incident v Trevíru se stal na pěší zóně, na kterou muž najel kolem poledne vysokou rychlostí s vozem typu SUV. Při jízdě podle svědků kličkoval tak, aby srazil co nejvíce chodců. Zabil tři ženy a otce s devítitýdenním dítětem.