Zdi domů ve Washingtonu připomínají Američany vězněné v zahraničí

Horizont ČT24: Zdi ve Washingtonu připomínají americké vězně v zahraničí (zdroj: ČT24)

Americká metropole Washington D.C. je známá svými politickými muraly – velkými legálními obrazy na stěnách domů. Poblíž rušné M Street nedaleko Georgetownské univerzity nyní poutá pozornost černobílý mural s tvářemi osmnácti Američanů vězněných v zahraničí.

Většina lidí na portrétech se usmívá. Muraly připomínají staré časy, kdy měli důvod k radosti. V realitě se jim ale podle jejich rodin úsměv na tváři objeví jen málokdy. Jsou totiž vězněni ve Venezuele, Číně, Íránu, Rusku, Sýrii nebo Rwandě. Příbuzní jsou přesvědčeni, že jejich blízcí jsou za mřížemi neoprávněně jen proto, aby cizí země získala nátlakový prostředek na americkou vládu.

„Každý případ je jedinečný. Každá země, se kterou jednáme, má svá specifika. Prokázali jsme už ale mnohokrát, že jsme schopni spolupracovat s kýmkoliv a uzavřít dohodu bez ohledu na aktuální vztahy našich států,“ prohlásil speciální vyslanec americké vlády pro záležitosti rukojmích Roger Carstens.

To je i případ v současnosti nejzmiňovanější vězněné Američanky, jejíž tvář je na zdi zvěčněna na prvním místě. Brittney Grinerová, hvězda amerického ženského basketbalu po sezoně v Americe odletěla – stejně jako mnohokrát předtím – hrát Euroligu za Jekatěrinburg. Na letišti v Moskvě ji ale v únoru zadrželi kvůli náplním do elektronických cigaret obsahujícím hašišový olej.

„Neměla jsem v úmyslu porušit jakékoliv ruské zákony,“ řekla Grinerová v červnu. Přiznání viny a omluva ale nepomohly. Dvounásobnou vítězku olympijských her před pár dny moskevský soud poslal na devět let za za mříže.

Výměna vězňů

Podle americké vlády jde o výrok krutý a nespravedlivý. V Rusku si odpykává šestnáctiletý trest ještě Paul Whelan, odsouzený za údajnou špionáž. V posledních týdnech se objevují informace, že by mohlo dojít k výměně za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, který je už deset let vězněn za napomáhání terorismu.

„Já bych asi nezveřejnil tolik o možné výměně Buta za Grinerovou a Whelana, co zveřejnila americká vláda. Někdy se to ale dělá, když se jednání nehýbou. Pak do toho prostě hodíte malou bombu a myslím, že právě o to se pokusili,“ míní bývalý americký velvyslanec při OSN Bill Richardson.

Obličeje na zdi ve washingtonské čtvrti Georgetown vznikly na objednávku organizace „Vraťme naše rodiny domů“. Její kampaň má upozornit veřejnost, že ve světě je právě vězněno minimálně čtyřiašedesát Američanů, jejichž provinění jsou zcela smyšlená nebo velmi sporná.