Blesk zabil u Bílého domu dva lidi, další dva jsou v kritickém stavu

Dva senioři v pátek podlehli zraněním po zásahu bleskem v parku Lafayette nedaleko Bílého domu ve Washingtonu. Další dva lidé jsou v nemocnici v kritickém stavu, napsala agentura AP.

Manžele Jamese (76) a Donnu (75) Muellerovy zasáhl ve čtvrtek večer blesk při bouřce u stromu nedaleko plotu, který je kolem pozemku Bílého domu. Identita dalších dvou zasažených, muže a ženy, nebyla zveřejněna, uvedla stanice BBC.

Mezi prvními, kteří čtveřici přišli na pomoc, byli příslušníci tajných služeb. Krátce po tragické události byl park, který je obzvlášť v létě plný návštěvníků, na čas uzavřen.

„Zarmoutila nás zpráva o úmrtích po úderu blesku v parku Lafayette. Naše srdce patří pozůstalým rodinám a naše modlitby těm, kteří stále bojují o život,“ řekla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová.

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zemřelo v letech 2006 až 2021 v USA po zásahu bleskem 444 lidí, z toho nejvíce ve státech Texas a Florida. Podle CDC je průměrný věk člověka zasaženého bleskem v USA 37 let. Ke zhruba třetině případů došlo uvnitř budovy a blesk čtyřikrát častěji zasáhl muže než ženy. Podle CDC je to zřejmě tím, že značná část případů se stala při práci venku, které se častěji věnují muži.