Brusel ohlásil nové kroky vůči Londýnu kvůli snaze jednostranně změnit brexitovou dohodu

Evropská komise (EK) zahájila další čtyři řízení proti britské vládě s cílem vynutit dodržování severoirského protokolu. Nové právní kroky oznámila unijní exekutiva poté, co v britském parlamentu pokročilo schvalování návrhu zákona, kterým by Spojené království důležitou součást brexitové dohody jednostranně změnilo. První řízení v této souvislosti Komise zahájila už loni, v červnu pak oznámila další dvě.

„Dnešní (páteční) dopisy požadují, aby Spojené království učinilo svižné nápravné kroky pro zajištění souladu s podmínkami protokolu. Spojené království má dva měsíce na to odpovědět na tyto dopisy,“ uvádí Komise v prohlášení na svém webu. Dodává, že pokud Londýn nepřijme požadovaná opatření a neodpoví na stanovisko zaslané v polovině června, zváží EK zahájení procesu u Soudního dvoru Evropské unie.

Napětí mezi dvěma stranami tak dál eskaluje asi dva a půl roku poté, co Velká Británie formálně opustila EU. Učinila tak na základě „rozvodové dohody“, která ošetřuje i klíčovou výzvu v podobě zachování volného režimu na hranici Severního Irska s Irskou republikou, z níž se v důsledku brexitu stala hranice EU.

Nakonec se Londýn a Brusel dohodly, že na uvedenou část Spojeného království se budou nadále vztahovat pravidla jednotného unijního trhu, zatímco kontroly zboží budou probíhat při jeho cestě mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království.

Britská vláda ale ustanovení nikdy plně nepřevedla do praxe. V nově adresovaných stížnostech jí EK vyčítá nedodržování „celních požadavků, požadavků ohledně dozoru a kontrol rizika při přesunu zboží ze Severního Irska do Velké Británie“. Tyto nedostatky údajně významně zvyšují riziko pašování zboží z EU skrze britský region.

Evropská komise dále uvádí, že Británie ve stanoveném termínu nepotvrdila osvojení nové unijní směrnice o spotřební dani, která má v EU a také v Severním Irsku začít platit příští rok v únoru. Zbylé dva body se rovněž týkají převádění unijní legislativy do domácího práva. „Cílem těchto řízení je zajistit dodržování protokolu v několika klíčových oblastech,“ uvádí unijní exekutiva.

Zákon prošel do Sněmovny lordů

Britská vláda se mezitím od severoirského protokolu dál odklání a aktuálně prosazuje jeho úpravu bez souhlasu EU. Návrh, který by tyto změny uzákonil, tento týden prošel dolní komorou britského parlamentu a nyní jej přebírá Sněmovna lordů, od níž se očekává řada pozměňovacích návrhů.

Vláda premiéra Borise Johnsona proces spustila po měsících vyjednávání, při kterých Komise odmítala zásahy do složitě dojednaného protokolu a místo toho prosazovala spolupráci skrze existující rámec. Ten nyní Britové označují za překážku pro politickou stabilitu v Severním Irsku, jakkoli to byl sám Johnson, kdo v roce 2019 na tento kompromis přistoupil.

„Tato legislativa napraví problémy, které protokol vytvořil, a zajistí volný pohyb zboží v rámci Spojeného království,“ řekla v červnu britská ministryně zahraničí Liz Trussová, když kontroverzní návrh zákona představovala v Dolní sněmovně. Trussová nyní bojuje s někdejším ministrem financí Rishim Sunakem o pozici lídra Konzervativní strany a má velkou šanci na to nahradit Johnsona v premiérské funkci.