Ministři zemí G20 vymýšlejí, jak odvrátit potravinovou krizi. Pozvání na jednání dostalo i Rusko

Události: Jednání G20 na Bali se účastní i Rusko (zdroj: ČT24)

Odvrácení potravinové krize v důsledku války na Ukrajině je hlavním tématem zasedání ministrů zahraničí skupiny G20, které začalo na indonéském Bali. Navzdory nesouhlasu některých zemí dostalo pozvání na setkání i Rusko.

Ministři zahraničí významných světových ekonomik se přitom scházejí se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem poprvé od začátku invaze. Jednání se účastní jak západní státy, které uvalily na Moskvu sankce, tak Putinovy opory –⁠ Čína, Indie, Jihoafrická republika či Indonésie. Řeší se naléhavá témata, například energetická a potravinová bezpečnost.

Státy přesvědčují Moskvu, aby souhlasila s návrhem OSN na vytvoření černomořských koridorů pro vývoz ukrajinského obilí. „Pokud chcete příklad národa, který znevažuje a oslabuje multilateralismus, prokazuje neochotu, neúctu k potřebě potravinové bezpečnosti, k potřebám světa zotavujícího se z pandemie, je to Rusko,“ nebere si servítky australská ministryně zahraničí Penny Wongová.

Indonéský prezident se nabídl jako zprostředkovatel mezi Moskvou a Kyjevem

Indonésie, která G20 letos předsedá, odmítla Rusko z jednání vyloučit. Západ se nakonec zřekl bojkotu, aby nepřenechal prostor Moskvě a Pekingu k šíření dezinformací. „Indonéská strana nás pozvala jak na zasedání ministrů zahraničí na Bali, tak na summit G20 v listopadu. Pokud byly nějaké pokusy zabránit ruské účasti, indonéské vedení na ně nereagovalo,“ pochvaluje si Sergej Lavrov.

Ve snaze odvrátit fiasko rozehrál indonéský prezident Joko Widodo vysokou diplomacii. Byl v Kyjevě i v Kremlu. Nabízí se jako zprostředkovatel jednání mezi ukrajinským a ruským prezidentem. „I když je to těžké, je důležité dosáhnout mírového řešení. Nabízím, že prezidentu Putinovi předám poselství prezidenta Zelenského,“ uvedl.

Na listopadový summit G20 dostal pozvánku i Volodymyr Zelenskyj. Vladimir Putin se zúčastní možná jen virtuálně.