Návrat zalitý slzami. Z domu ukrajinské rodiny zbyly jen ohořelé zdi

Horizont ČT24: Část uprchlíků se vrací na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Už v první den Putinovy války se dala do pohybu vlna uprchlíků. Někteří do bezpečnějších krajů uvnitř země, jiní za hranice. Nejvíc se jich vydalo do Polska – skoro čtyři miliony – a víc než milion tam zůstal. Teď se směr migrace pozvolna obrací. Ukrajinci tvrdí, že zpět do země přichází přibližně 30 tisíc lidí denně.

Nila Zelinská a její muž Eduard se poprvé za více než tři měsíce války vracejí do místa, které bývalo jejich domovem. S pár taškami v rukou. Při pohledu na zkázu neudrží slzy. „Postavili jsme to tady sami. Rexi, Rexi, jsi to ty?“ volá Zelinská na svého psa, kterého musela v ohni bojů zanechat. Ten se po chvíli objeví. Nic není jako dřív. Z domu kousek od metropole Kyjeva zůstaly jen ohořelé zdi zničené ostřelováním.

„Manžel řekl, že musíme hned utéci, tak jsme běželi. Moje pocity byly tak smíšené, že si nic nepamatuji,“ vypráví Ukrajinka. Vzpomíná na hrůzu z bombardování, které je donutilo odejít. Manželé se dočasně přesunuli do Lvova na západě Ukrajiny k příbuzným. S návratem váhali. Úřady ho obyvatelům ještě minulý měsíc ani nedoporučovaly.

Desetiletá Paulina je zpět v Irpini

Do svého rodného města se společně s rodiči vrátila i desetiletá Paulina. V Irpini – jednom z nejhůře zasažených míst z prvních fází bojů – se snaží žít jako před válkou. „Na začátku jsme se báli, že se zase něco pokazí. Ale po chvíli se vše vrátilo do normálu,“ popisuje dívka.

Okolí jejího domu ruské rakety nezasáhly. Může proto chodit do stejné školy, věnovat se dřívějším koníčkům. „Všichni odešli, kromě jedné dívky. Ta zůstala až do března, nejnebezpečnějšího měsíce. Vrátí se tento víkend. Dnes se vrátil další chlapec,“ těší Paulinu.

Boje v Irpini na západ od Kyjeva trvaly týdny. Stovky lidí ruští vojáci zabili. Mnoho čtvrtí už není k rozeznání. Město nebylo bezpečné hned, jak ho Rusové opustili. Před odchodem nastražili všude miny – dokonce i na dětském hřišti, kde už si Paulina se svými kamarády může opět hrát.

Podle zpravodaje České televize v Polsku Andrease Papadopulose se někteří Ukrajinci vracejí do velkých měst, kde znovu fungují obchody či školy.

Části ukrajinských uprchlíků v Polsku docházejí peníze. „Z velké části žili za své vlastní a po dvou třech měsících, kdy si v Polsku platí veškeré výdaje z úspor, jim často peníze došly a oni teď zvažují, zda dál zůstat a hledat si práci, nebo se vrátit zpět,“ popsal Papadopulos.