Skotská premiérka zahájila novou kampaň pro referendum o nezávislosti

Události: Nová kampaň za nezávislost Skotska (zdroj: ČT24)

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová zahájila novou kampaň pro referendum o nezávislosti. Skotsko je podle ní připravenější na odtržení od zbytku Spojeného království, než bylo v roce 2014, kdy to ve všelidovém hlasování pětapadesát procent voličů odmítlo. Britský premiér Boris Johnson reagoval, že nyní není vhodná doba na debaty o dalším referendu. S jeho konáním by Londýn musel souhlasit.

Podle Sturgeonové, šéfky Skotské národní strany (SNP), je „načase rozhodnout se pro jinou a lepší vizi“ pro Skotsko. Zveřejnila první z dokumentů, v nichž hodlá představit argumenty pro nezávislost na Londýnu, informuje agentura AP.

Sturgeonová prohlásila, že chce další referendum do konce příštího roku. Skotský parlament má „nezpochybnitelný demokratický mandát“ pro prosazení dalšího referenda, protože Skotská národní strana vyhrála loňské volby s příslibem uspořádat nové hlasování, uvedla.

Ve volbách do skotského parlamentu konaných loni v květnu získaly většinu strany usilující o nezávislost.

Johnsonova vláda nesouhlasí

Johnsonova vláda dlouhodobě odmítá předat skotskému parlamentu pravomoci, které by mu umožnily referendum uspořádat. Tvrdí, že věc byla vyřešena v roce 2014, kdy se „skotský lid rozhodl“, že zůstane součástí Británie.

„To bychom, myslím, měli respektovat. A myslím, že bychom se měli soustředit na to, co je v zájmu všech lidí ve Spojeném království, Skotů, Angličanů i dalších, což je ekonomická pozice, dopady koronaviru a další problémy, s nimiž se potýkáme,“ řekl dnes premiér.

Lídr Dolní sněmovny Mark Spencer v úterý řekl poslancům, že od referenda v roce 2014 by mělo uplynout 25 let, než bude vyhlášeno další, jelikož referendum před osmi lety bylo vyhlášeno právě za podmínky, že půjde o „jednu příležitost za generaci“. „Jednou za generaci podle mě rozhodně není pět let, ale spíš 25 let. Pak můžeme (o referendu) uvažovat znovu,“ řekl Spencer.

Výsledky referenda o brexitu. Modrá znamená převahu příznivců odchodu z EU
Zdroj: Wikimedia Commons

Podle Sturgeonové se politické podmínky od té doby ale změnily, a to zejména kvůli brexitu, s nímž nesouhlasila většina lidí ve Skotsku. „Kdybychom v roce 2014 věděli, na jakou cestu se Spojené království vydá, pak nepochybuji o tom, že Skotsko by tehdy hlasovalo pro nezávislost,“ řekla premiérka v rozhovoru s BBC.

AP píše, že opoziční strany kritizují Sturgeonovou kvůli tomu, že se příliš zaměřuje na nezávislost a zanedbává jiné problémy, třeba obnovu po pandemii covidu-19 nebo rostoucí životní náklady. Podle skotského konzervativce Donalda Camerona je „další rozhořčená debata o referendu tím posledním, co Skotsko momentálně potřebuje“.

Stejně jako Skotsko mají své parlamenty a vlády i Severní Irsko a Wales. Rozhodují v oblastech zdravotnictví nebo školství. V kompetencích vlády v Londýně je obrana, zahraniční politika nebo fiskální politika.