V Íránu vykolejil vlak, zahynulo nejméně 21 lidí. V Pákistánu sjel autobus z horské silnice, nikdo nepřežil

Nejméně 21 lidí zemřelo a dalších 47 utrpělo těžká zranění, když ve středu ráno na východě Íránu částečně vykolejil osobní vlak. Počet obětí může dále stoupat, protože část zraněných je v kritickém stavu a záchranáři stále prohledávají vykolejené vagony. Ve vlaku cestovalo asi 350 lidí, informovala agentura Reuters. Tragická nehoda se stala také na jihozápadě Pákistánu. V provincii Balúčistán sjel rychle jedoucí autobus z úzké horské silnice a zřítil se ze srázu. Podle místních úřadů neštěstí nikdo z 22 lidí nepřežil.

Nehoda vlaku se stala asi 50 kilometrů před íránským městem Tabás na trati, která ho spojuje s větším městem Jazd. Podle zprávy státní televize souprava narazila do bagru, vyšetřování příčiny neštěstí nicméně stále pokračuje.

Mimo trať se dostaly čtyři ze sedmi vagonů. Na místo dorazily záchranné týmy i tři vrtulníky. Jde o odlehlou oblast, kde je špatné spojení. „Na místě neštěstí je pět sanitek a dalších dvanáct je na cestě,“ řekl íránské tiskové agentuře FARS oficiální činitel provincie Jižní Chorásán. 

V listopadu 2016 přišlo o život více než čtyřicet lidí při železničním neštěstí mezi městy Semnán a Dámgán. Sto osob utrpělo zranění.

Nehoda autobusu v Pákistánu

Při nehodě autobusu v odlehlé oblasti na jihozápadě Pákistánu zemřelo 22 lidí, mezi oběťmi jsou ženy i děti, informovala agentura AP s odvoláním na pákistánské vládní zdroje. První zprávy hovořily o 18 obětech, později záchranáři ale vyprostili z vraku autobusu další čtyři těla.

Policie prověřuje jako možnou příčinu nehody technické problémy i lidskou chybu. Počasí bylo v době neštěstí v oblasti dobré, vozidlo ale podle svědků jelo vysokou rychlostí. Jeden ze svědků Abdul Alí agentuře AP telefonicky řekl, že jel po stejné silnici na motocyklu. Malý autobus jel rychleji než on, dostal smyk a spadl do rokle. Lidé z blízké vesnice pak přivolali policisty.

Smrtelné nehody jsou na pákistánských silnicích poměrně běžné. Jejich příčinou v mnoha případech bývá technicky nevyhovující stav vozidel či komunikací a nedodržování dopravních předpisů.

Loni v červenci se v centrální části Pákistánu srazil s kamionem přeplněný autobus, jímž cestovali dělníci domů na muslimský svátek oběti. Střet si vyžádal 33 obětí.