Největší nerovnováha je v raketometech. Ty potřebujeme, vyzval Kuleba

Události ČT: Ukrajina potřebuje další zbraně (zdroj: ČT24)

Ukrajinští představitelé i vojáci požadují více zbraní, aby se mohli lépe bránit ruské agresi proti své zemi. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že armáda potřebuje hlavně salvové raketomety. Takovou pomoc by mohly poskytnout například Spojené státy, jenže s největší pravděpodobností půjde o raketomety s dostřelem sedmdesát kilometrů, nikoliv delším, jak se spekulovalo. Další vojenskou pomoc mají USA brzy oznámit.

Ukrajinští vojáci nadále drží své pozice například u města Izjum, a to i díky šedesát let starému salvovému raketometu, který pochází ještě ze sovětské éry. K účinnějšímu odporu potřebují modernější zbraně s delším dostřelem. 

„Největší nerovnováha (mezi armádami) je v případě salvových raketometů. To je zbraň, kterou opravdu naléhavě potřebujeme. Pracujeme s různými zeměmi na jejich obdržení,“ sdělil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. 

Zbraně z USA

Americká média v posledních dnech naznačovala, že právě tyto zbraně Washington Ukrajině pošle. Dostřel salvových raketometů je různý, záleží na použité munici, může to však být až tři sta kilometrů. 

Administrativa USA pomoc neodmítá, nechce ale Moskvu dodávkami příliš provokovat. „Nepošleme na Ukrajinu raketové systémy, které mohou dosáhnout až do Ruska,“ uvedl americký prezident Joe Biden. Bílý dům současně nevyloučil, že Ukrajincům dodá raketomety s municí o kratším dostřelu, konkrétně na sedmdesát kilometrů. 

Kromě toho už Spojené státy americké posílají Kyjevu například houfnice nebo protitankové střely Javelin. V příštích dnech má země oznámit, o jaké konkrétní zbraně tuto pomoc rozšíří.