Spojené arabské emiráty mají nového prezidenta, fakticky ale vládl už předtím

Nejvyšší rada vládců Spojených arabských emirátů (SAE) v sobotu zvolila nového prezidenta této země – korunního prince Abú Zabí Muhammada bin Zajda Nahajána. Ten je bratrem zesnulého prezidenta šajcha Chalífy bin Zajda Nahajána a v posledních letech byl faktickým vládcem v zemi, napsala agentura AFP.

Podle státní agentury Wam rada vládců, která sdružuje zástupce sedmi emirátů, jež tvoří SAE, schválila jmenování nového prezidenta jednomyslně. „Odpřisáhli jsme mu věrnost a náš lid mu také slíbil věrnost,“ uvedl vládce dubajského emirátu a premiér Muhammad bin Rašíd Maktúm.

Šajch Chalífa bin Zajd Nahaján stál v čele SAE od roku 2004, kdy zemřel jeho otec. V roce 2014 však utrpěl mrtvici a musel se podrobit vážné operaci. Od té doby se prakticky neukazoval na veřejnosti a v posledních letech se faktickým vládcem v zemi stal jeho bratr. 

V letech kdy byl faktickým vládce v arabské zemi, Muhammad bin Zajd Nahaján posílil mezinárodní vliv SAE a z její armády vytvořil vojenskou sílu na vysoké technologické úrovni, napsala agentura Reuters. Společně se Saúdskou Arábií se SAE zapojily do tažení v Jemenu a Zajd Nahaján se skrze diplomacii i za použití zbraní snažil co nejvíce omezit vliv Íránu v oblasti. Známý je také svým odmítavým postojem k Muslimskému bratrstvu a obecně k zpolitizovanému islámu. Patřil ale také k odpůrcům prodemokratických protestů v roce 2011.

Modernizátor a charismatický muž

Diplomaté a analytici považují nového prezidenta SAE za modernizátora a charismatického muže. Bývalý americký prezident Barack Obama ho ve svých pamětech označil za „nejchytřejšího“ vládce v Perském zálivu, připomněla agentura Reuters. Američtí diplomaté na něm oceňují, že umí uvažovat v širších historických souvislostech. Pod svou stínovou vládou se snažil ukázat SAE jako otevřenou zemi, ačkoliv policie a úřady stále pronásledují politické odpůrce a kritické hlasy.

Vláda SAE vyhlásila kvůli úmrtí předchozího prezidenta čtyřicetidenní smutek a nařídila spustit vlajky na půl žerdi. Na ministerstvech i v soukromém sektoru nařídila třídenní pozastavení práce. V neděli SAE navštíví, aby projevil smutek z úmrtí hlavy státu, francouzský prezident Emmanuel Macron. Pro francouzský zbrojní průmysl se SAE staly v posledních letech velmi významným klientem.

Od vyhlášení nezávislosti v roce 1971 má země teprve třetího prezidenta. Přes třicet let SAE vládl zakladatel státu šajch Zajd bin Sultán Nahaján, který v roce 2004 rovněž zemřel v úřadu.