Stovky amerických přehrad jsou v nebezpečném stavu, na jejich opravu chybí miliardy dolarů

Události: V nevyhovujícím stavu je přes 2200 amerických přehrad (zdroj: ČT24)

V nevyhovujícím stavu je přes 2200 amerických přehrad a vodních nádrží. Je to důsledek zanedbané údržby a dlouho odkládaných oprav. Loni schválený infrastrukturní balíček ve výši jednoho bilionu dolarů vyčleňuje na nutné opravy tři miliardy. Odhadované minimální náklady na zajištění bezpečnosti amerických vodních děl jsou přitom nejmíň pětadvacetkrát vyšší.

Nádrž El Capitan v Kalifornii by mohla zásobovat vodou celé San Diego s téměř půldruhým milionem obyvatel. Vodohospodáři ale v přehradě zadržují kvůli bezpečnosti minimum vody. Hráz potřebuje opravy a při silnějším zemětřesení by se mohla protrhnout.

„Mnoho přehrad, které jsou stále v provozu, bylo postaveno před více než sto lety. To je ta stárnoucí infrastruktura, o níž se neustále mluví a která vyžaduje stále více údržby,“ vysvětluje Del Shannon z Americké společnosti vodních přehrad.

Průměrné stáří vodních děl je ve Spojených státech 60 let. Velké nebezpečí pro lidi žijící pod hrází mohou představovat dvě tisícovky vodních děl. Nejvíce z nich –⁠ 570 –⁠ je ve státech Texas, Georgie a Severní Karolína.

Podle odborníků přitom tyto státy pravděpodobně nepatří co do stavu přehrad mezi nejhorší. Na rozdíl od ostatních ale nahlásily skutečný stav federálním úřadům, které se snaží najít peníze na opravy a předejít tak jejich protržení po silných deštích, jako se to stalo před třemi lety v Nebrasce.

Přehradami proti suchu

Přehrady nechrání jen před povodní. Západ a jih Spojených států si stěžuje na velká sucha posledních let a rychle rostoucí potíže se zásobováním obyvatelstva vodou. 

Pouštním státům už přestává povrchová voda stačit. Řešením je čerpání podzemních zdrojů. Jejich využití ale vyvolává obrovskou kontroverzi. Kvůli dopadu na místní ekosystém má čerpání podzemní vody mnoho odpůrců. Jako účinné řešení se proto nabízí opravy stávajících vodních děl.

Na často už velmi nutné opravy ale chybí peníze. Podle federálních úřadů by investice do zlepšení stavu celkem potřebovalo až na 89 tisíc vodních děl v zemi.