Rusko vyměnilo se Spojenými státy uvězněného bývalého mariňáka Reeda za pilota Jarošenka

Moskva a Washington ve středu oznámily výměnu Američana Trevora Reeda vězněného v Rusku za ruského pilota Konstantina Jarošenka, kterého před lety v USA odsoudili za zapojení do obchodu s kokainem. Obě strany uvedly, že vydání vězňů je výsledkem dlouhého vyjednávání, přičemž představitelé americké vlády médiím sdělili, že věc nic nemění na stavu americko-ruských vztahů. Americký prezident Joe Biden řekl, že příprava výměny si vyžádala „těžká rozhodnutí“.

Agentura Reuters později napsala, že výměna se odehrála v Turecku a Spojené státy poděkovaly Ankaře za pomoc při organizaci. Podobnou informaci přinesla s odvoláním na Reedovy rodiče i stanice CNN. „Trevor nám rychle řekl, že americké letadlo zastavilo vedle ruského letounu a oba vězně převedli (na druhou stranu) ve stejnou dobu, jak to vidíte ve filmech,“ popsal americké zpravodajské televizi otec vězněného Američana Joey Reed.

Ruská agentura Interfax večer informovala, že letoun s Jarošenkem přistál na moskevském letišti Vnukovo, kde ho čekala manželka a dcera. Podle Interfaxu cestoval přes Ankaru a ruské město Soči. Reed je podle Reuters na cestě do Spojených států, kde na něj čeká jeho rodina. 

Jarošenko si v USA odpykával dvacetiletý trest za spiknutí s cílem pašování kokainu. Zadržen byl v roce 2010 v Libérii kvůli obvinění, že se chystal propašovat velkou zásilku drogy do USA. Tam byl poté také vydán a v září 2011 odsouzen na dvacet let odnětí svobody. 

Reed byl v Rusku zadržen v srpnu 2019 a odsouzen na devět let do vězení za napadení policistů v opilosti. Podle verze vyšetřovatelů jej policisté přistihli silně opilého při výtržnosti. Po převozu na policejní stanici byl obviněn z toho, že ohrožoval dva strážníky, přičemž jednoho udeřil a druhému roztrhl uniformu. Reedova obhajoba po odsouzení v červenci 2020 neuspěla s odvoláním.

USA označily ruský proces za „absurdní divadlo“

Oba vězni si stěžovali na nekorektní zacházení ze strany příslušných orgánů. Jarošenko podle agentury Interfax hovořil o mučení ve vazbě i o nedostatečné lékařské péči ve vězení. Univerzitní student z Texasu a bývalý člen námořní pěchoty Reed zase odmítal vinu a své stíhání považoval za politicky motivované.

Washington označil ruský soudní proces za „absurdní divadlo“. Reedovi obhájci argumentovali, že Američan byl odsouzen právě kvůli možné výměně za Rusy uvězněné v USA. Tento měsíc byl Reed kvůli hladovce přemístěn do vězeňské nemocnice, kde po vyšetření začal jíst. Reed se obával, že se ve vězení nakazil tuberkulózou.

Složitá vyjednávání

„Trevor, bývalý americký mariňák, je osvobozen z ruské vazby,“ uvedl  Biden, který prý sám o věci informoval jeho rodiče. „Vyjednávání, která nám umožnila dostat Trevora domů, vyžadovala těžká rozhodnutí, která nepřijímám jen tak,“ uvedl šéf Bílého domu. Jinak podle agentury Reuters pozadí výměny nekomentoval.

Nejmenovaní vládní činitelé při brífinku s novináři uvedli, že vyjednávání s Rusy se týkala výhradně otázky propuštění Reeda a nepředstavují začátek širších diplomatických snah. Rozhovory nemají „žádný vliv“ na rusko-americké vztahy, citovala z brífinku agentura AP.