Evropská unie a USA našly principiální shodu ohledně předávání uživatelských dat do Spojených států

Evropská unie se shodla s USA na principech nové dohody ohledně přenášení osobních dat evropských uživatelů na servery ve Spojených státech. Na páteční tiskové konferenci s americkým prezidentem Joem Bidenem to oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Původní dohodu známou jako Privacy Shield („štít EU–⁠USA“) zneplatnil v roce 2020 Soudní dvůr EU, protože podle něj nezajišťovala dostatečnou ochranu dat evropských uživatelů. Transfery dat dosud pokračovaly na základě starších dohod, o jejich souladu s právem však obecně panovaly nejasnosti, napsala agentura AFP.

„Mám radost, že jsme našli principiální shodu ohledně nového rámce pro transatlantické toky dat,“ řekla von der Leyenová. Podle Bidena dohoda „ulehčí ekonomické vztahy s EU v hodnotě 7,1 bilionu dolarů (158,6 bilionu korun)“.

Soudní dvůr EU v červenci 2020 zneplatnil dohodu mezi Bruselem a Washingtonem a vyhověl tak stížnosti rakouského aktivisty Maxe Schremse, podle kterého nezajišťovala uživatelům dostatečnou ochranu před špehováním ze strany americké vlády.

Soud nechal v platnosti starší mechanismus pro zasílání dat do třetích zemí. Dozorčím orgánů v jednotlivých členských zemích dal nicméně možnost pozastavit nebo zakázat posílání dat mimo EU v případech, kdy nelze mít jistotu o úrovni ochrany údajů v cílových zemích.

Kritika ze strany technologických gigantů

Rozhodnutí Soudního dvora EU přivítali bojovníci za ochranu soukromí uživatelů, ale ostře jej kritizovaly americké technologické firmy. Dohody využívalo asi pět tisíc amerických firem včetně technologických gigantů jako Google či Amazon, které se po rozhodnutí unijního soudu ocitly v právní nejistotě.

Regulační úřady v evropských zemích podle serveru Politico dosud „přivíraly jedno oko“ a doufaly v rychlé uzavření nové dohody. V USA i EU nicméně narůstal tlak na lídry, aby našli trvalejší řešení situace co nejrychleji. Úřady ve Francii, Rakousku či Nizozemsku přitom v poslední době začaly místním firmám zakazovat přesun dat do USA.

Americká společnost Meta Platforms pak v této situaci například v únoru pohrozila, že pokud se nepodaří dohodu obnovit, zváží stažení svých platforem Facebook a Instagram z Evropy.