Dokažte, že jste při nás, apeloval na europoslance Zelenskyj. Ti kandidaturu země do EU podpořili

Ve středu se na plenárním zasedání mimořádně sešel Evropský parlament. Europoslanci posléze v usnesení vyzvali, aby se Ukrajina stala kandidátskou zemí EU. Ostře také odsoudili ruskou invazi a požadují rozšíření sankcí. Prezident Volodymyr Zelenskyj před plénem prohlásil, že Ukrajinu nic nezlomí. Země podle něj obětuje své nejlepší lidi a usiluje o to, aby byla rovnocenným partnerem v Evropě. Předseda Evropské rady Charles Michel připustil, že EU musí seriózně projednat ukrajinskou žádost, dosáhnout jednomyslné shody však bude dle něj složité.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Evropský parlament úterním usnesením vyzval orgány Evropské unie, aby pracovaly na přiznání statutu kandidátské země Ukrajině a aby ji začlenily do jednotného unijního trhu. V dokumentu přijatém výraznou většinou hlasů europoslanci rovněž požadují, aby EU rozšířila dosud přijaté sankce proti Rusku, které minulý týden zahájilo invazi na Ukrajinu. Ostře přitom odsoudili ruské počínání včetně prohlášení naznačujících možnost použití jaderných zbraní.

Zelenskyj k europoslancům promlouval skrz videokonferenci. Před jeho projevem i po něm ukrajinskému prezidentu plénum tleskalo vestoje. „Bojujeme, abychom byli rovnocennými členy Evropy,“ zdůraznil.

„Evropská unie s námi bude silnější, to je jasné. Bez vás zůstane Ukrajina osamocena,“ řekl Evropskému parlamentu ukrajinský lídr. „Dokažte, že stojíte po našem boku. Dokažte, že nás neopustíte. Dokažte, že jste skutečně Evropané, že život zvítězí nad smrtí a světlo nad temnotou,“ apeloval Zelenskyj.

Zelenskyj v pondělí podepsal žádost o přijetí Ukrajiny do Unie. Její rychlé vyřízení podpořila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéfové skupiny států východního křídla EU včetně Česka. Někteří lídři západoevropských zemí však připomněli, že Ukrajina nejprve musí splnit řadu podmínek, a dokončení procesu tak může trvat roky.

Bude to obtížné, připouští Michel

Předseda Evropské rady Charles Michel se domnívá, že ukrajinská žádost o členství v EU je legitimní a členské země ji musí seriózně zvážit. Připustil ale, že ačkoliv přihláška Kyjeva je symbolická, mezi zeměmi sedmadvacítky neexistuje shoda na rozšíření Unie.

„Bude to obtížné. Víme, že v Evropě jsou různé názory,“ poznamenal Michel na plénu europarlamentu. Doplnil, že Evropská rada bude rozhodovat s čistou hlavou a odhodlaně.

Ukrajina je momentálně součástí projektu Východního partnerství, v jehož rámci EU podporuje proevropské směřování některých postsovětských republik. Status kandidátské země však Ukrajina dosud nezískala. Kandidátským státům západního Balkánu, které o členství usilují již řadu let, se zatím nepodařilo splnit potřebné podmínky a ještě před ruskou invazí odhadovali unijní diplomaté horizont možného ukrajinského vstupu do EU na dlouhá léta.