Scotland Yard je ve dvojím ohni. Vyšetřuje na nejvyšších místech a čeká, kdo ho povede

Události: Velké kauzy Scotland Yardu (zdroj: ČT24)

Do jeho nevítané pozornosti se nedávno dostal i princ Charles či premiér Boris Johnson. Scotland Yard se tak nyní zabývá případy, které mohou ovlivnit vztah občanů k monarchii či způsobit pád ministerského předsedy. Zároveň však jeho samotné vedení prochází vážnou krizí, jež může výrazně zformovat budoucnost londýnské policie.

Detektivové nyní prověřují podezření, že Charlesova nadace výměnou za dar v přepočtu 45 milionů korun nabídla saúdskoarabskému miliardáři pomoc při získání státního vyznamenání a občanství. Následník trůnu se brání, že o ničem nevěděl. Policii slíbil součinnost při vyšetřování své nadace. 

Pro britskou královskou rodinu a potažmo monarchii to může být další velmi nepříjemná záležitost. Už proto, že skandál prince Andrewa (bratr prince Charlese) je stále - a již dlouho - v živé paměti. Tento týden bylo oznámeno, že se Andrew dohodl na finančním vyrovnání s Američankou Virginií Giuffreovou, která ho obvinila ze sexuálního napadení z roku 2001 a chtěla se s ním soudit v New Yorku. 

„Oplétačky“ se Scotland Yardem má i premiér Boris Johnson. Britská vláda například policii žádá, aby nezveřejňovala fotografie získané při vyšetřování večírků v sídle premiéra během lodckdownu.

Také Johnson ale porušení zákona odmítá. Vyšetřování kvůli večírkům v Downing Street 10 v době pandemických opatření však teprve nabírá na obrátkách. Detektivové mají ke zpracování velké množství důkazního materiálu. „Je to přes pět set dokumentů, které jsme obdrželi a přes tři sta fotografií,“ řekla policejní velitelka Catherine Roperová.

Výsledek vyšetřování pak zcela jistě ovlivní - příznivě, či nepříznivě - budoucnost ministerského předsedy.

V době vyšetřování na nejvyšších místech se však samotná nejdůležitější britská policejní síla ocitla v prekérní situaci. Její komisařka Cressida Dicková oznámila rezignaci. A to po tlaku ambiciózního starosty britské metropole, který byl nespokojený s policejními skandály.

„Je třeba vykořenit rasismus, sexismus, homofobii, šikanu, diskriminaci a mizogynii, která pořád přetrvává,“ řekl starosta Londýna Sadiq Khan.

Nato komisařka Scotland Yardu, první žena v jeho vedení, rezignovala. „Je docela jasné, že starosta už nechová dostatečnou důvěru v mé vedení,“ řekla Dicková, která do funkce nastoupila před pěti lety. Policejní odbory se za ni přitom postavily s tím, že na oplátku nemají důvěru ve starostu Londýna.

Za nelehké situace, kdy se už nyní vede politický boj mezi labouristickým starostou a konzervativní ministryní vnitra Priti Patelovou o příští hlavu Scotland Yardu, tak bude muset policejní centrála obhájit výsledek kriminálního vyšetřování, které se dotýká samotných špiček Velké Británie.