Pandemie ve světě: Dánská vláda chce zrušit skoro všechna opatření, v Rakousku skončí lockdown neočkovaných

Dánská vláda chce už příští týden na doporučení komise expertů zrušit prakticky všechna opatření proti covidu-19. Švédsko naopak oznámilo, že restrikce kvůli rychle se šířící variantě omikron o dva týdny prodlouží. Rakousko navzdory rekordnímu přírůstku nových případů od příštího pondělí ukončí lockdown pro neočkované, prý už nemá smysl. Nejvyšší počet covidových infekcí hlásí za posledních 24 hodin Polsko, Maďarsko, Bulharsko či Rumunsko.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

O tom, že dánský kabinet chce dát protiepidemickým opatřením od 1. února vale, informuje agentura Reuters s odkazem na tamějšího ministra zdravotnictví Magnuse Heunickeho. „Přál bych si, aby označení covidu-19 jako nemoci ohrožující společnost bylo od 1. února 2022 zrušeno,“ napsal Heunicke v dopise poslancům. Krok by de facto vedl k odstranění všech aktuálně platných národních omezení.

Znovu otevřeny by tak mohly být noční kluby, restaurace by mohly podávat alkohol i po desáté hodině večerní a hosté by v nich nemuseli předkládat očkovací pasy. Cestující by mohli jezdit veřejnou dopravou bez roušek a obchody by již nemusely omezovat počet zákazníků uvnitř. Jediná opatření, která by tak zůstala v platnosti, jsou ta, jež se týkají nutnosti testu a karantény při vstupu do Dánska ze zahraničí. Ta by měla „dobíhat“ po dobu dalších čtyř týdnů.

Lockdown pro neočkované už nemá smysl

Uvolnění restrikcí je nadohled také v Rakousku. Podle agentury APA kancléř Karl Nehammer a ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein ve středu avizovali, že plošná úzavěra pro neočkované skončí následující pondělí, tedy poslední lednový den.

Experti z krizové koordinační skupiny podle nich dospěli k závěru, že opatření už není smysluplné. Rakousko přitom zaznamenalo poprvé od začátku pandemie více než 30 tisíc nově nakažených za 24 hodin. Oficiálně jich úřady hlásí 34 011.

„Dospěli jsme k závěru, že lockdown pro neočkované v Rakousku je ospravedlnitelný jen v případě bezprostřední hrozby přetížení kapacit intenzivní péče,“ řekl Mückstein na tiskové konferenci. Ministr však zdůraznil, že během zimních svátků lockdown zafungoval.

Rekordní přírůstky v řadě zemí

Opačným směrem naopak míří Švédsko a prodlužuje současná protipandemická opatření o další dva týdny kvůli rapidnímu šíření varianty omikron. „Úroveň šíření je extrémně vysoká,“ zdůraznila na tiskové konferenci ministryně zdravotnictví Lena Hallengrenová. „Restrikce musejí zůstat v platnosti ještě dva týdny. Pokud půjde vše podle plánu a situace to dovolí, opatření budou poté zrušena,“ dodala.

Vysokou infekčnost a přenosnost varianty omikron aktuálně pociťují i další evropské země – rekordní přírůstek za poslední den hlásí například Polsko, kde úřady napočítaly 53 420 případů. Dosud nejvyšší denní záchyt covid pozitivních evidují také Maďarsko (20 174), Bulharsko (12 399) a Rumunsko (34 255).

Nové maximum případů koronaviru za jediný den má i Rusko (74 692). Vedení hlavního města Moskvy oznámilo, že kvůli nárůstu počtu případů mezi nezletilými až na výjimky na tři týdny přeruší plánované hospitalizace dětí. V druhém největším ruském městě Petrohradu nebudou moci děti od pátku po dobu zhruba dvou týdnů chodit na kulturní akce, do sportovních areálů a na kroužky.