OSN odsoudila nálet na věznici s desítkami mrtvých v Jemenu. Saúdové odpovědnost odmítli

Události: Bombardování v Jemenu (zdroj: ČT24)

Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres odsoudil letecké útoky koalice vedené Saúdskou Arábií v Jemenu. Při nich přišlo v pátek o život více než 82 lidí v záchytném centrum v severojemenské provincii Sáda. Koalice, která bojuje proti Íránem podporovaným Hútíům, popírá, že by na centrum záměrně útočila. Nebylo podle ní ani na seznamu objektů OSN, na které se nemá útočit.

„Letecký útok na telekomunikační centrum ve městě Hudajdá také značně poškodil internetové připojení ve většině země,“ připomněl další útok koalice pár hodin předtím tajemníkův mluvčí Stephane Dujarric.

Guterres v pátek vyzval válčící strany k tomu, aby ukončily eskalaci konfliktu. „Generální tajemník volá po okamžitém a transparentním vyšetření těchto incidentů a vyvození odpovědnosti,“ sdělil mluvčí. Ve většině Jemenu nadále nefunguje internet. Nálety mezitím pokračují v hlavním městě Saná a v dalších částech země.

Humanitární organizace Save the Children uvedla, že při útoku na Hudajdá na západě země zemřely tři děti. Guterres pak připomněl všem stranám, že jsou povinny preventivně zajistit zdraví civilistů při vojenských operacích.

Šéf jemenské mise humanitární organizace Lékaři bez hranic Ahmed Mahat sdělil, že si páteční nálet v provincii Saada vyžádal nejméně 82 obětí na životech a dalších 265 lidí při něm bylo zraněno. Záchranné práce na místě podle Hútíů pokračují.

Mluvčí útočící koalice řekl, že cíle, na které v provincii Sáda útočila, nebyly součástí seznamu Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN, neoznámil je Mezinárodní výbor červeného kříže a nespadaly pod Ženevskou konvenci. Koalice v Jemenu zintenzivnila útoky proti šíitským povstalcům v pondělí po útocích Hútíů na Spojené arabské emiráty.

Rada bezpečnosti OSN odsoudila také tyto útoky. Emiráty se tento měsíc staly na dva roky součástí Rady bezpečnosti. Podle jejich vyslankyně Lany Nusseibehové koalice při svých útocích dodržela mezinárodní právo a princip proporcionality.

Roky trvající konflikt

Ministr zahraničí Spojených států Antony Blinken pak v pátek nejdříve mluvil se svým saúskoarabským protějškem Fajsalem bin Farhánem. Následně uvedl, že vyhrocení konfliktu je pro Spojené státy velice znepokojující a vyzval obě strany ke zmírnění napětí.

Válka v nejchudší zemi arabského světa vypukla poté, co se šíitští povstalci Hútíové v roce 2014 zmocnili hlavního města Saná, odkud vyhnali mezinárodně uznanou vládu. O rok později se do konfliktu zapojila koalice vedená Saúdskou Arábií, která podporuje odstavený kabinet.

Na koaliční letecké údery se snáší mezinárodní kritika kvůli tomu, že při nich umírají civilisté a cílí na infrastrukturu. Hútíové mezitím využívají dětské vojáky a po celé zemi pokládají nášlapné miny.

Konflikt v Jemenu bývá často označován za zástupnou válku Saúdské Arábie a Íránu. O život v něm přišly desetitisíce lidí a miliony dalších ohrožuje hlad. OSN situaci v Jemenu označila za nejhorší humanitární krizi na světě.