Pandemie v Evropě: Slovensko chystá opatření pro neočkované, nákaza sílí napříč kontinentem

Slovensko po výrazném zhoršení epidemické situace chystá na nejbližší tři týdny výrazná omezení pro obyvatele, kteří nejsou očkovaní proti nemoci covid-19 nebo toto onemocnění neprodělali. Vyplývá to z úterního oznámení premiéra Eduarda Hegera. Příslušná opatření podle něj kabinet projedná ve čtvrtek. I v Německu epidemie stále zrychluje. Nejhorší je situace v Bavorsku, Sasku a Berlíně. Pro povinné očkování zdravotnického personálu se rozhodla Belgie. Čísla nakažených dál stoupají v Rakousku i na Ukrajině. V Irsku musí restaurace nově zavřít o půlnoci. Podle nově zveřejněné studie zmírnilo očkování dopady pandemie na zranitelné skupiny obyvatel ve Francii.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Do nákupních středisek, aquaparků, wellness center a ubytovacích zařízení budou moci na Slovensku podle Hegera vstupovat pouze naočkovaní a ti, kteří covid-19 prodělali. Vstup na hromadné akce by měl být povolen pouze očkovaným. Pro vstup na pracoviště se podle návrhu bude třeba prokázat potvrzením o očkování, testu na koronavirus nebo o prodělání covidu-19.

„Situace je tak vážná, že nejbližší tři týdny potřebujeme výrazně zpřísnit, abychom stabilizovali situaci v nemocnicích. Pokud nebude toto přitvrzení dostačující a bude se zvyšovat nápor na nemocnice, budeme muset ještě zpřísnit,“ řekl Heger.

Po předchozích rekordech v počtu nových zjištěných případů koronavirové nákazy se na pětimilionovém Slovensku rychle začaly zaplňovat nemocnice pacienty s covidem-19. V pondělí jich bylo již přes 2800, tedy nejvíce od konce letošního března, kdy země čelila druhé vlně koronavirové infekce. Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský upozornil, že nemocnice mají poslední dvě desítky lůžek pro pacienty, kteří by potřebovali umělou plicní ventilaci. Na těchto lůžkách končí covidoví pacienti ve vážném stavu.

Epidemická situace na Slovensku se zhoršuje od září. Od příštího týdne budou v nejvyšším stupni epidemického rizika již přes dvě třetiny slovenských okresů. Na zařazení regionů do některého z pěti rizikových stupňů závisí rozsah epidemických omezení. V očkování proti covidu-19 Slovensko značně zaostává za průměrem EU, v posledním období ale zájem obyvatel země o vakcinaci stoupl.

Německo jde cestou omezení, ne lockdownů

Za týden v Německu vyprší „stav epidemie celostátního významu“, jak se nouzový režim pro řízení boje s pandemií nazývá. Sociální demokraté, Zelení a liberálové to ještě na počátku měsíce oslavovali jako návrat pravomocí do rukou parlamentu, nyní kvůli rychlému šíření koronaviru musí přikročit k razantním opatřením. Komentátoři poznamenávají, že některá nová omezení zacházejí výrazně dál, než se liberálům zamlouvá. Ti totiž doposud zdůrazňovali, že místo příkazů je potřeba důvěřovat odpovědnosti občanů.

„Doposud mi nikdo nevysvětlil, proč je důležité epidemický stav nechat vypršet. Podle mě je to naprosto špatný signál veřejnosti,“ řekla šéfka poslanecké frakce Zelených v zemském sněmu ve Šlesvicku-Holštýnsku Eka von Kalbenová. Podle ní je nezbytné přikročit k zásadním omezením pro neočkované. Na stole leží i návrh povinného očkování v rámci různých profesí zejména ve zdravotnictví a školství.

Prozatím Německo zdůrazňuje, že v boji s pandemií chce jít cestou omezení, nikoli uzávěr. Umožnit to má rozšíření pravidla 3G, kdy je vyžadováno, aby lidé byli očkovaní (Geimpfte), infekci překonali (Genesene), případně měli test (Getestete). Nově by tato zásada měla podle stran budoucí koalice platit na pracovišti a také v hromadné dopravě.

Výloha jedné z restaurací v Berlíně
Zdroj: Annegret Hilse/Reuters

S certifikátem i do autobusu

Pokud se v autobusech a vlacích budou neočkovaní skutečně muset prokazovat testem, bude vymáhání tohoto opatření podle kritiků nereálné. „Je to nepřipravené, uspěchané a chaotické,“ okomentoval to ministr dopravy Andreas Scheuer, jehož konzervativní unie CDU/CSU míří do opozice.

Přinejmenším zčásti nové opatření ve veřejné dopravě podporuje dosluhující konzervativní kancléřka Angela Merkelová, která již v minulosti zamýšlela zavést testy pro cesty v dálkových vlacích. Návrh tehdy ale podporu nezískal. „Postoj kancléřky k 3G v dálkových vlacích, o kterém se v létě a na jeho sklonku často hovořilo, se nezměnil,“ řekl na pondělní tiskové konferenci mluvčí Merkelové Steffen Seibert. Dodal, že zpřísnění podmínek v dálkové dopravě je nyní oproti létu naléhavější.

Ve čtvrtek se pandemií budou vedle Spolkového sněmu věnovat také premiéři spolkových zemí s kancléřkou Merkelovou a sociálnědemokratickým vicekancléřem Olafem Scholzem, který budoucí německou vládu povede. Na tomto jednání regiony se spolkovou vládou koordinují společný postup proti koronaviru. Lze očekávat, že některé země budou požadovat zpřísnění karanténních opatření.

Výzvy k očkování nefungují

Zpřísnění karanténních opatření už například platí od úterka v Bavorsku, které patří k nejpostiženějším regionům. „Nově se objevuje spojení 2G+ právě ve spojitosti s Bavorskem. Některá zařízení mohou vyžadovat kromě potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci i negativní PCR test. Týká se to především hudebních klubů,“ řekl zpravodaj České televize v Německu Martin Jonáš.

„Asi nejtvrdší opatření jsou nyní v Berlíně,“ doplnil Jonáš. „V příštích dnech lidé bez očkování nebo prodělání nemoci nemohou využít například ani služeb kadeřnictví.“

Německé spolkové země zpřísňují opatření (zdroj: ČT24)

Podle Jonáše právě Berlín společně s Bavorskem a Saskem patří k nejvíce zasaženým oblastem. „Vývoj epidemie je v jednotlivých regionech velmi odlišný. Jsou místa, která se dostávají na samotný limit zejména lidské kapacity. Spolková země Durynsko vykazovala pouhých sedmdesát volných míst na jednotkách intenzivní péče na konci minulého týdne. V Sasku je situace nejhorší. Incidence je sedm set nových případů na 24 hodin, takže tato situace připomíná tu v Česku. Na druhou stranu na západě a na severu země je víceméně klid.“

Plně očkovaných je v celém Německu na 67 procent lidí. „I když z řad politiků přicházejí velmi emotivní apely na to, aby se Němci nechali očkovat a zpřísňují se pravidla veřejného života, nově očkovaných přibývá velmi málo. Navíc podle jednoho z průzkumu je na 64 procent lidí, kteří se očkovat nenechali, pevně rozhodnuto o tom, že nic nemůže jejich rozhodnutí zviklat,“ doplnil Jonáš.

K očkování nabádá i kampaň na sociálních sítích. Do očkovací kampaně na Twitteru s klíčovým slovem #allesindenArm (vše do paže), ve které se lidé představují a vysvětlují, proč se pro vakcínu oni osobně rozhodli, zapojují lékaři, umělci i politici. 

K očkování na Twitteru vyzvala i populární premiérka severoněmecké spolkové země Meklenbursko - Přední Pomořansko Manuela Schwesigová. „Před dvěma lety jsem vážně onemocněla rakovinou a přežila jsem jen díky dobré lékařské péči. Chtěla bych, aby náš zdravotní systém nebyl přetížen, a mohl tak dále všem lidem pomáhat,“ uvedla Schwesigová, která rovněž zdůraznila, že je plně očkovaná.

Se zapojením do kampaně neváhal ani berlínský dopravní podnik BVG, který je proslulý svéráznou reklamou. „Ahoj. Jsme berlínská veřejná doprava. Normálně vám radíme používat MHD, když máte něco v krvi. Teď vám ale radíme mít něco v krvi, abyste mohli použít MHD. Nechte se očkovat,“ uvedl BVG.

Rakousko uvažuje o dalším zpřísnění opatření

Rakousko hlásí 61 úmrtí v souvislosti s covidem-19 za posledních 24 hodin, což je nejvíce za devět měsíců. Ministerstva zdravotnictví a vnitra evidují také 10 363 nově nakažených. Na jednotkách intenzivní péče je 458 těžce nemocných covidových pacientů, což je o 17 více než v pondělí a o 55 více než před týdnem.

V Rakousku se epidemická situace v posledních týdnech prudce zhoršila a země proto od pondělí vyhlásila celoplošnou uzávěru pro neočkované starší 12 let, pokud se v posledních 180 dnech z covidu nevyléčili. Tito lidé mohou opouštět domov jen kvůli cestě do práce či do školy, k lékaři, na nákup nezbytně nutných věcí a na zdravotní procházky.

Jednotlivé spolkové země navíc přijímají dodatečná opatření, například rozšířené nošení respirátorů, a ve středu má o případných dalších omezeních jednat spolková vláda. Podle ministra zdravotnictví Wolfganga Mücksteina je na stole noční zákaz vycházení pro všechny občany bez rozdílu.

Povinné očkování pro zdravotníky v Belgii

Belgie nařídí všem zdravotníkům povinné očkování proti covidu-19. Ti, kteří vakcínu odmítnou, musejí počítat s tím, že přijdou o práci. Vyplývá to z návrhu zákona, na němž se v pondělí shodla vláda premiéra Alexandera De Crooa. Zdravotníkům podle návrhu v lednu příštího roku začne tříměsíční přechodné období, kdy kromě očkování bude zaměstnavatel uznávat i doklad o negativním testu na koronavirus nebo doklad o zotavení z covidu-19.

Nařízení se týká lékařů, sester, pečovatelů, ale i lékárníků nebo fyzioterapeutů. Podle odhadů dosud nemá očkování asi 60 tisíc z nich. Návrh zákona ještě musí schválit parlament, očkování podle něj bude pro zdravotníky povinné od 1. dubna 2022.

Epidemická situace v Belgii se nyní zhoršuje, za posledních sedm dní přibývalo v průměru 10 tisíc nových případů nákazy denně, což je oproti předchozímu týdnu nárůst skoro o třetinu. O třetinu se zvýšil i počet pacientů, kteří kvůli těžkému průběhu covidu museli nastoupit do nemocnice.

Očkovací centrum v jednom z bruselských supermarketů
Zdroj: Bart Biesemans/Reuters

Očekává se, že po jednání s expertní komisí premiér ve středu oznámí nová opatření pro boj s nákazou. Podle belgických médií odborníci vládě doporučují, aby omezila noční život, nařídila povinnou práci z domova a rozšířila povinnost nošení roušek i na děti od devíti let.

Vysoká čísla nakažených hlásí i Ukrajina a Irsko

Na Ukrajině v pondělí zemřelo 838 pacientů s covidem-19, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Nakažených koronavirem v zemi přibylo 16 308. Dosud nejvyšší denní nárůst 833 úmrtí spojených s covidovým onemocněním země zaznamenala minulé pondělí.

Čísla nově infikovaných rostou i v Irsku. Restaurace, bary a noční kluby proto budou muset v zavírat z rozhodnutí vlády už o půlnoci. Kabinet premiéra Micheála Martina obyvatele rovněž vyzval, aby pracovali pokud možno z domova, informoval zpravodajský web BBC News. Irsko patří k zemím s největší proočkovaností v Evropské unii, zaznamenává ale nárůst počtu případů.

Vláda také rozhodla, že se lidé při vstupu do divadel a kin budou muset prokazovat potvrzením o očkování proti covidu-19. Nová pravidla začnou platit od pátku. 

V pondělí úřady oznámily 4570 nových případů nákazy koronaviru. To bylo více než v předchozích dnech. Plně naočkováno proti covidu-19 je přes 75 procent obyvatel. V pětimilionové zemi se od začátku epidemie nákaza prokázala u téměř půl milionu lidí a přes 5500 nakažených v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo.

Očkování pomáhá, říká nová francouzská studie

Očkování proti covidu-19 ve Francii výrazně zmírnilo dopady této nemoci na nejvíce zranitelné skupiny lidí, především seniory. Vyplývá to ze studie, kterou v úterý zveřejnil francouzský Národní zdravotnický ústav, informovala stanice France Info. Díky očkování je ve srovnání s loňským podzimem výrazně méně hospitalizací a úmrtí mezi seniory a obyvateli pečovatelských domů. 

Studie srovnává počet případů nákazy, hospitalizace a úmrtí lidí nakažených koronavirem. Při srovnání mezi druhou vlnu nákazy na podzim loňského roku a třetí vlnou na jaře letošního roku klesl počet nakažených a úmrtí v pečovatelských domech, kde se začalo očkovat nejdříve, téměř o 90 procent. U lidí starších 75 let vědci zaznamenali pokles počtu hospitalizací o bezmála 30 procent. Ještě výraznější rozdíl je mezi druhou a čtvrtou vlnou, která začala letos v létě. Pokles počtu nakažených a úmrtí v pečovatelských domech činil přes 90 procent, v případě lidí starších 75 let byl pak úbytek ve srovnání s loňským rokem 80procentní.

Očkování seniorky v očkovacím centru Saint-Nazaire ve Francii
Zdroj: STEPHANE MAHE/Reuters

„Tyto výsledky podtrhují účinnost strategie rychlého zavedení očkování, a to hlavně mezi osobami, které čelily největšímu riziku,“ uvedla studie.

Dokončené očkování proti covidu-19 má ve Francii téměř 70 procent obyvatel. Mezi osobami ve věku nad 60 let ale proočkovanost činí dokonce 85 procent. Aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 má v této skupině obyvatel ve Francii 92 procent lidí, ukazují údaje Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí. Od poloviny prosince se lidé starší 65 let budou muset prokazovat třetí dávkou očkování ve svých covidových certifikátech, které umožňují vstup do barů, restaurací či muzeí. Francouzské úřady tím chtějí zvýšit zájem seniorů o přeočkování.