Na Novém Zélandu se objevil vzácný antarktický tučňák. Plaval sem přes tři tisíce kilometrů

Tučňák, kterého na pobřeží objevil jeden z místních obyvatel na Novém Zélandu, pravděpodobně urazil cestu dlouhou přes tři tisíce kilometrů. Šlo totiž o zástupce tučňáka kroužkového, který žije pouze v Antarktidě.

Tučňáka objevil Novozélanďan Harry Singh jižně od města Christchurch. Nejdříve uvedl, že si malé zvíře spletl s plyšovou hračkou. „Tučňák ale pohnul hlavou, a tak jsem si uvědomil, že je opravdový,“ vysvětloval Singh, podle nějž tučňák vypadal osamělě a dezorientovaně. „Celou hodinu se ani nepohnul a zdál se vyčerpaný,“ dodal.

Singh následně zavolal na záchrannou stanici, protože se bál, aby se pták na břehu nestal obětí nějakého predátora. „Nechtěl jsem, aby skončil v břiše nějakého psa nebo kočky,“ uvedl.

Tučňák se nakonec dostal k Thomasovi Strackeovi, který se zabývá záchranou tučňáků na novozélandském Jižním ostrově už asi deset let. Strackea šokovalo, že jde o tučňáka kroužkového, jehož domovinou je Antarktida.

Podle vyšetření u veterináře měl tučňák lehce podváhu a byl dehydrovaný. Dostal proto tekutiny a výživu z kapačky. Až bude dostatečně silný, měl by být vypuštěn na pláži na poloostrově Banks, kam nechodí psi.

Historicky jde teprve o třetí případ, kdy se tučňák kroužkový objevil na novozélandském pobřeží. Předchozí případy záchranáři zaznamenali v letech 1993 a 1962.