Začal soud s Američanem, který loni v Kenoshi zastřelil během výtržností dva lidi

Začal soud s Kylem Rittenhousem (zdroj: ČT24)

V procesu s mladým Američanem Kylem Rittenhousem, který při loňských násilných demonstracích proti policejní brutalitě zastřelil ve Wisconsinu dva lidi, byla v pondělí vybrána porota a v úterý začaly úvodní řeči. Očekává se, že proces potrvá dva týdny, uvedla agentura AP.

Přestože Rittenhouse je běloch, stejně jako i účastníci protestů, které podle vyšetřovatelů zastřelil, mnozí aktivisté v jeho případu vnímají rasové téma, podotkla agentura AP. Částečně se tak děje z toho důvodu, že protestující, na něž střílel, vyšli do ulic, aby se vymezili proti policejnímu násilí na lidech tmavé pleti. 

Tyto akce, organizovaném hnutím BLM (Black Lives Matter), však na mnoha místech vyústily v násilnosti. Rittenhouse byl pak členem samozvané domobrany nazvané Blue Lives Matter, která se snažila podporovat místní policejní složky, uvedl zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. 

Pozice prokuratury

Prokuratura se v úvodním vystoupení snažila zpochybnit věrohodnost pozice druhé strany, že Rittenhouse střílel v sebeobraně.

Státní zástupce Thomas Binger na začátku soudního líčení připomenul okolnosti osudného večera, kterému předcházely „dvě z nejhorších nocí, jaké kdy naše komunita zažila“. Zdůraznil však, že „jediným, kdo někoho zabil, je obžalovaný“. Rittenhouse při tom popsal jako „turistu“, kterého do Kenoshe přitáhly chaotické události, „jako můru k plamínku“.

Obžaloba v úterý Rittenhouse popisovala jako agresora. Binger 12členné porotě vysvětloval, že při argumentaci sebeobranou je klíčové, zda mohl být daný člověk „rozumně“ přesvědčen, že užitím smrtící síly zabrání bezprostřednímu úmrtí nebo vážné újmě na zdraví. Připomenul, že Rosenbaum byl střelen do zad. Rittenhouse prý poté z místa činu utekl, aniž umírajícímu pomohl, ačkoli se předtím označil i za zdravotníka.

Státní zástupce opakoval, že stovky lidí byly v Kenoshe svědky výtržností a policejních zásahů slzným plynem, ovšem pouze jeden člověk zabíjel. „Jestliže zvažujeme rozumnost počínání obžalovaného, žádám vás, abyste toto měli na paměti,“ apeloval na členy poroty.

Názor právních expertů

Mladík z Illinois se loni 25. srpna vydal do sousedního státu poté, co v Kenoshi vypukly protesty kvůli zákroku bílého policisty Rustena Sheskeyho proti černochovi Jacobu Blakeovi. Demonstrace při předchozích dvou večerech končily výtržnostmi a tehdy 17letý Rittenhouse se následně vydal do ulic s poloautomatickou zbraní, prý s cílem bránit soukromý majetek. Během noci se dostal do konfrontací s účastníky protestu a podle vyšetřovatelů zabil 36letého Josepha Rosenbauma a o deset let mladšího Anthonyho Hubera a postřelil dalšího muže, 27letého Gaige Grosskreutze.

Podle právních expertů měla před sebou obžaloba složitý úkol, napsala agentura Reuters. Prokuratura se snaží přesvědčit porotu, že Rittenhouse nemohl mít bezprostřední obavy o svůj život, ovšem videa z osudné noci ukazují, že Rosenbaum, Huber i Grosskreutz se k němu přibližovali. V prvních dvou případech záběry naznačují, že se muži snažili Rittenhouse odzbrojit, Grosskreutz byl zase sám ozbrojen pistolí, když na něj obžalovaný střílel. 

Pozice obhajoby

Rittenhouseův obhájce Mark Richards trval na tom, že jeho klient jednal v sebeobraně, a zdůrazňoval počínání ostatních aktérů. Rosenbaum se podle něj snažil „vzít Kyleovi jeho zbraň a použít ji proti němu“ a Rittenhouse mu po střelbě nepomohl, protože dav kolem jej prý chtěl zabít. Richards také uvedl, že jeho klient měl silné vazby na Kenoshu, neboť tam žil jeho otec, zatímco Rittenhouse ve stejnojmenném okrese pracoval jako plavčík. „Vy jako porotci na to nakonec budete nahlížet z pozice 17letého v těch podmínkách, jaké tehdy existovaly,“ řekl porotě. 

Obžalovaný se v úterý k soudu dostavil v tmavém obleku, v soudní síni za ním seděla jeho matka Wendy. Jeho obhájce Richards podle Reuters během úvodní řeči několikrát naznačil, že Rittenhouse bude během procesu vypovídat o svých pocitech při setkání s demonstranty. Výpověď náctiletého střelce by ostře sledovanému procesu ještě přidala na dramatičnosti, píše Reuters.

Vražda, nebo sebeobrana?

Porota je složená z dvaceti lidí včetně osmi náhradníků a sestává z jedenácti žen a devíti mužů. Mladíkovi hrozí až doživotní trest, bude-li uznán vinným z vraždy prvního stupně. Nyní osmnáctiletý Rittenhouse vinu nepřiznal a jeho právní zástupci tvrdí, že jednal v sebeobraně.

Rittenhouse, který je ze státu Illinois, měl původně za cíl stát se policejním důstojníkem a fungovat v bezpečnostních složkách, řekl Miřejovský.

Zákony státu Wisconsin však porušil už tím, že jako sedmnáctiletý překročil jeho hranice se zbraní, dodal zpravodaj. 

Jak připomíná agentura Reuters, Rittenhouse se za vypjatých debat kolem protestní vlny stal pro část veřejnosti hrdinou, zatímco část levicově smýšlejících Američanů jej považuje za zabijáka, který si myslel, že si může hrát na policistu.