Ozbrojenci v Nigérii zaútočili na věznici a osvobodili stovky trestanců

Ozbrojenci v jihozápadním nigerijském státě Oyo v pátek večer zaútočili na věznici a osvobodili přes osm set zadržovaných. Podle agentury Reuters to oznámila vězeňská služba. Dopadeno podle ní zatím bylo 262 vězňů, po dalších 575 se stále pátrá. Útočníci měli podle vězeňské služby „sofistikované zbraně“ a po přestřelce s ostrahou odpálili zeď do dvora věznice dynamitem.

Incident je již třetím letošním přepadením věznice v nejlidnatější africké zemi, což vzbuzuje vážné bezpečnostní obavy. V uplynulém roce se terčem podobných útoků stala také jiná bezpečnostní zařízení, včetně policejních stanic.

Mluvčí věznice Abonlogo uvedl, že útočníků bylo mnoho a že používali granáty. „Mnoho vězňů bylo po útoku znovu zatčeno a na dopadení dalších se pracuje,“ dodal. Na útěku je podle sdělení vězeňské služby stále 575 osob. Ve věznici podle prohlášení zůstalo jen 64 trestanců.

V mnoha částech Nigérie operují zločinecké skupiny. Při útoku na věznici ve státě Kogi v centrální Nigérii 13. září uprchlo asi 240 trestanců. V dubnu při jiném útoku na jihovýchodě země uprchlo na 1800 vězňů. Většina z těchto útoků podle britského listu The Guardian spolu zřejmě nesouvisí, ačkoli útočníci často používají výbušniny. Některé z uprchlých trestanců se úřadům podařilo opět zatknout, někdy až v sousedních státech, jiní se dokonce vrátili dobrovolně.

V nigerijských věznicích je asi sedmdesát tisíc lidí, podle vládních dat bylo odsouzeno zhruba jen dvacet tisíc z nich, píše The Guardian.