Pandemie ve světě: Lotyšsko zavádí lockdown a hlásí rekordní přírůstky, Rusko čeká pracovní volno

V Lotyšsku ve čtvrtek začíná měsíční lockdown a tamní úřady ohlásily dosud maximální denní přírůstek nově potvrzených případů nákazy koronavirem – celkem 2935. V zemi za uplynulý den také přibylo třiadvacet úmrtí pacientů s covidem-19. I Rusko zaznamenalo dosud nejvyšší počty nově potvrzených případů nákazy koronavirem i úmrtí spojených s nemocí covid-19 od začátku pandemie. Za uplynulých 24 hodin se nakazilo 36 339 lidí a zemřelo 1036 nemocných s covidem.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

V Lotyšsku úřady za poslední dva týdny evidují v průměru 1473 nových infekcí na sto tisíc obyvatel. To je vůbec nejvíc od vypuknutí pandemie. Podle agentury DPA teď vykazuje pobaltská země nejvyšší míru nákazy v Evropě. 

Vláda v souvislosti s prudkým nárůstem případů covidu-19 v zemi zavádí měsíční uzávěru. „Všichni na čtyři týdny vstupujeme do přísnějšího režimu,“ řekl premiér Krišjánis Kariňš. Karanténa skončí 15. listopadu, stále ale budou platit rozsáhlá omezení a zákaz nočního vycházení. 

Lockdown má podle lotyšské vlády přerušit šíření infekce a snížit přetížení zdravotního systému. Premiér zdůraznil, že restrikce musí provázet zvýšení počtu očkovaných.

V Lotyšsku je proti covidu-19 plně očkována jen o něco více než polovina obyvatel. Vláda se již delší čas snaží, ale jen s mírným úspěchem, zvýšit nízkou ochotu obyvatelstva nechat se očkovat. 

Od počátku pandemie se v Lotyšsku, které má bezmála dva miliony obyvatel, nakazilo 194 256 lidí, z nichž 2967 nákaze podlehlo. Aby se šíření koronaviru dostalo pod kontrolu, smějí být nyní otevřené pouze obchody se zbožím každodenní potřeby.

Zavřená zůstanou i rekreační, kulturní, zábavní a sportovní zařízení a stravovací zařízení smějí prodávat jídlo pouze s sebou. Všechny akce a setkání vláda zakázala. Občané navíc s výjimkou neodkladných důvodů nesmějí opustit své domovy mezi osmou hodinou večerní a pátou ranní. Většina zaměstnanců musí pracovat z domova a školní provoz bude převeden na distanční výuku.

Rusko zaznamenalo rekordní počet úmrtí na koronavirus za den, vláda připravuje pracovní volno

V Rusku ve středu podle informací vládního krizového štábu přibyl největší počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem i úmrtí spojených s nemocí covid-19 od začátku pandemie. Za den se nakazilo 36 339 lidí a zemřelo 1036 nemocných s covidem. 

V téměř stopadesátimilionové  zemi v posledních týdnech hlásí úřady rekordy v počtu infikovaných a počty úmrtí spojených s koronavirem stále stoupají. Za souhlasu Vladimira Putina se proto ruská vláda rozhodla zavést po celé zemi od 30. října do 7. listopadu týden pracovního volna. 

Starosta nejvíce postižené Moskvy Sergej Sobjanin dnes vzhledem ke kritické a neustále se zhoršující situaci oznámil na toto období omezující opatření. Uzavřené budou restaurace a kavárny, sportovní objekty, kina i další zábavní zařízení. Zavřené budou i školy a školky. V restauracích nebude umožněná konzumace jídla a pití na místě. 

Moskva je na prvním místě v Rusku, pokud jde o počet lidí nakažených koronavirem. Celkem bylo v ruské metropoli od začátku pandemie potvrzeno více než 1,7 milionu případů infekce, z toho 7897 ve středu.

Podle ruského epidemiologa Alexandra Gorelova se v zemi objevila mutace koronavirové varianty delta označená jako AY.4.2, která je pravděpodobně nakažlivější než dosavadní mutace. „Předpokládá se, že je o 15 procent infekčnější, to znamená, že v tuto chvíli počítáme s tím, že jeden člověk nakazí až devět lidí,“ uvedl pro televizní kanál doktor Gorelov. 

Rusku se vymstila dezinformační kampaň, tvrdí EU

Podle zprávy, kterou ve čtvrtek zveřejnila Evropská unie, se Rusku vymstila systematická dezinformační kampaň o očkování. Podle prohlášení se dezinformace v ruských médiích, jejímž prostřednictvím se Moskva na Západě snaží vyvolat pochybnosti a obavy z očkování proti covidu-19, se obrátila proti ní samotné.

„Dezinformace mohou zabíjet. To bychom měli mít na vědomí, když sledujeme, jak média napojená na Kreml pokračují v rozšiřování lží o covidu-19 a vakcínách, a to i v situaci, kdy mrtvých v Rusku rychle přibývá,“ cituje Reuters unijní zprávu. 

Obvinění EU z toho, že ruská televizní stanice Russia Today a další média ve svých příspěvcích zpochybňovala bezpečnost a účinnost vakcín, ale Moskva odmítá. Ruská dezinformační kampaň týkající se covidu-19, která začala hned na začátku pandemie, je podle Unie součástí snah Ruska oslabit a rozdělit společnost západních zemí.

Autoři zprávy s odkazem na vlastní databázi dezinformací uvedli, že na portálu geopolitica.ru, který zveřejňuje příspěvky v mnoha jazycích, objevili 250 případů snahy zesměšňovat očkování a další opatření v boji proti šíření koronaviru.

„Tvrzení o zbytečnosti vakcín se tam opakuje v italštině, španělštině, angličtině, nizozemštině nebo v ruštině,“ napsali autoři studie. „Očkování funguje. Ale stejně tak fungují lži,“ upozorňují.