Spojené státy tvrdí, že nabídly KLDR jednání bez předchozích podmínek

Spojené státy nabídly Severní Koreji jednání bez předchozích podmínek a Pchjongjangu se snažily ukázat, že vůči KLDR nemají nepřátelské úmysly. Řekla to ve čtvrtek americká vyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová na zasedání Rady bezpečnosti OSN, která se zabývala úterním testem severokorejské rakety, informovala agentura AP. Podle KLDR je reakce na test rakety přehnaná a ukazuje, že Washington měří dvojím metrem.

„Představitelům KLDR jsme nabídli schůzku bez předchozích podmínek a dali jsme jasně najevo, že vůči KLDR nemáme nepřátelské úmysly,“ uvedla americká vyslankyně při OSN. Podle ní má americká administrativa vážný zájem nalézt diplomatické řešení, které povede k odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Na jednání Rady bezpečnosti Severní Koreu vyzvala, aby přestala s testy raket a zahájila dialog.

Podle KLDR se však USA dopustily provokativního jednání, když označily úterní test za porušení rezolucí OSN. „USA měří dvojím metrem, když nás (KLDR) odsuzují za rozvoj a testy zbraní, které také mají či je rozvíjejí,“ uvedla korejská státní média. Severní Korea opakovaně tvrdila, že USA a Jižní Korea proti ní vedou nepřátelskou politiku.

KLDR v úterý oznámila, že úspěšně otestovala nový druh balistické střely, kterou vypustila z ponorky. Podle jihokorejské armády šlo o balistickou raketu krátkého doletu. Další testování Severní Korea uskutečnila v září.  Rezoluce Rady bezpečnosti OSN však testy balistických raket KLDR zakazují.

Podle evropských členů Rady bezpečnosti OSN tyto poslední testy dokládají, že vojenské technologie země se v této oblasti zlepšují, uvedla agentura AFP. Irská vyslankyně při OSN Geraldina Byrneová Nasonová uvedla, že právě z toho důvodu je nutné trvat na dodržování sankcí uvalených na Severní Koreu.