Rychlovlaky zastaveny, část domácností bez proudu. Tokio zasáhlo zemětřesení

Tokio a jeho okolí zasáhlo ve čtvrtek pozdě večer místního času zemětřesení, jehož sílu japonský meteorologický ústav stanovil na 5,9 stupně. Při otřesech bylo zraněno nejméně 17 lidí, z toho jedna osoba vážně. Provoz rychlovlaků šinkanzen z Tokia a do něj i některých linek, které jsou napojeny na tokijské metro, byl zastaven. Zároveň byly uzavřeny dráhy na tokijském letišti Haneda. Nejméně 250 domácností v Tokiu zasáhly výpadky proudu. Žádné vážné škody zatím hlášeny nejsou.

Otřesy zasáhly části Tokia a prefektury Saitama ve 22:41 místního času (15:41 SELČ). Ohnisko zemětřesení leželo v hloubce asi 80 kilometrů v prefektuře Čiba východně od metropole Tokio. Varování před vlnou tsunami úřady nevydaly, ale upozornily, že Japonsko by v následujících týdnech mohlo čelit dalším podobně intenzivním zemětřesením. Vláda upřesnila, že v jaderných provozech žádné škody hlášeny nejsou.

Na videozáznamech z rušných čtvrtí v centru Tokia byl vidět obvyklý provoz, uvedla agentura AP. Japonský premiér Fumio Kišida však občany prostřednictvím příspěvku na Twitteru vyzval, aby sledovali aktuální informace, a ochránili tak své životy.

Tři lidé utrpěli zranění při cestě vlakem, který částečně vykolejil, když se prudce zastavil, informovala japonská televize NHK. Další dvě ženy si vymkly kotník, když kvůli otřesům upadly na podlahu.

Japonsko je jednou ze seismicky nejaktivnějších oblastí na světě a zemětřesení jsou tam častá. V březnu 2011 zasáhly tuto zemi největší zaznamenané otřesy v její historii, které vyvolaly místy až 20metrovou vlnu tsunami. Podle oficiálních statistik tehdy zemřelo 15 880 lidí a téměř 2700 se pohřešovalo. Vlna tsunami tehdy způsobila havárii v jaderné elektrárně Fukušima, kde došlo ke značnému úniku radiace.