Ministr zahraničí Kulhánek přivezl do Arménie výzvu ke smíření s Ázerbájdžánem

Události: Ministr zahraničí Kulhánek v Jerevanu (zdroj: ČT24)

Uplynul rok od vypuknutí krvavé války o Náhorní Karabach. Konflikt, který skončil porážkou Arménie, stále doznívá. Jerevan žaluje Baku za údajné rasově motivované válečné zločiny u Mezinárodního soudu. A snaží se obnovit ekonomiku poškozenou ztrátou významného území. Výzvu ke smíření a spolupráci přivezl do Arménie český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Informoval o tom zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Místní hořce říkají, že jen málokterý Armén tady nemusel pochovávat své blízké. V kopci Jerablur nad Jerevanem leží padlí ze všech válek o Náhorní Karabach. Od zatím posledního konfliktu, který vypukl loni v září a trval 44 dní, se tady počet hrobů zdvojnásobil.

Během poslední války s Ázerbájdžánem zemřely tisíce Arménů, uvedl zpravodaj. Přesný počet mrtvých zatím neznají ani úřady. I po roce se nacházejí nové ostatky padlých a pohřby jsou zde na denním pořádku. 

Při posledním konfliktu ztratili Arméni na rozdíl od těch předchozích velké území. To, které podle protivníka i mezinárodního společenství neprávem okupovali. Ázerbájdžán měl drtivou převahu v moderní výzbroji. Porušovaný klid zbraní platí od listopadu.

„Chtěli bychom podpořit další jednání. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Ochota tu jistá je, ale bude to velmi složité,“ řekl k tomu ministr zahraničí Kulhánek. V arménské metropoli nyní vybídl ke smíření. Uctil památku padlých i obětí arménské genocidy před více než sto lety. Tyto dvě rány připomíná věčný oheň. Který podle místních, podobně jako konflikt na hranicích, jen tak nevyhasne, dodal Papadopulos.

  • Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) navštívil 30. září a 1. října Arménii v čele delegace podnikatelů. V Jerevanu zahájil podnikatelské fórum, kterého se zúčastnila více než desítka zástupců českých firem. Setkal se s prezidentem Armenem Sarkisjanem, ministrem zahraničí Araratem Mirzojanem a předsedou vlády Nikolou Pašinjanem. Společným tématem jednání byla především ekonomická spolupráce.
  • Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR