Pandemie ve světě: Putin zůstává kvůli nákaze v izolaci, Slovensko zpřísní opatření

Ruský prezident Vladimir Putin sdělil, že v jeho okolí onemocněly covidem-19 desítky lidí, a proto zůstane ještě několik dní v izolaci. Slovensko kvůli zhoršující se epidemické situaci od příštího týdne zpřísní opatření v dalších regionech. V nejnižším stupni epidemického rizika tak zůstanou už jen čtyři ze 79 okresů. Francouzští zdravotníci, kteří odmítli povinné očkování proti koronaviru, mají neplacené volno. Část z nich se už rozhodla podat výpověď.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Ruský prezident Vladimir Putin informoval o tom, že se kvůli několika případům onemocnění ve svém okolí uchyluje do samoizolace, informoval už dříve tento týden. Nyní situaci upřesnil. „Nejde o jednoho člověka nebo dva lidi, ale o desítky lidí,“ řekl na jednání Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), jehož se účastní virtuálně. Původně měl dorazit osobně.

Putin, který má ukončené očkovaní ruskou vakcínou proti covidu-19 Sputnik V, tento týden podle agentury Reuters řekl, že nyní má možnost sám na sobě otestovat účinnost tohoto preparátu. Ve středu prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov informoval, že Putin je zcela zdráv a cítí se dobře. 

Ve snaze ochránit Putina před nákazou zavedl Kreml speciální opatření. Návštěvníci například musejí procházet speciálními dezinfekčními tunely a novináři, kteří se účastní akcí v Kremlu, musejí projít několika PCR testy.

Denní přírůstky nákazy se v nejrozlehlejší zemi světa, kde žije na 145 milionů obyvatel, v posledních týdnech pohybují kolem 18 tisíc. Moskva také denně hlásí téměř 800 úmrtí pacientů s covidem-19. Ve středu ruský operativní štáb oznámil 18 841 potvrzených případů koronaviru za předchozí den a 792 nových úmrtí v souvislosti s covidem-19.

Slovensko zpřísňuje a čeká další zhoršování situace

Zpřísnění omezení na Slovensku se vztahuje kromě jiného na některé provozy i na konání hromadných akcí, mírnější opatření se týkají plně očkovaných osob proti covidu-19. Poprvé bude čtveřice okresů až ve čtvrtém stupni z pětidílné škály epidemického rizika. Jde o okresy Bardějov, Rožnava, Krupina a Skalica, který leží u hranic s Českou republikou.

Dříve v tomto týdnu laboratoře na Slovensku odhalily za jeden den 760 nových případů koronavirové infekce, přírůstek tak byl nejvyšší od druhé poloviny dubna. Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský odhadl, že na konci září země zaznamená denní přírůstky do tří tisíc infikovaných a že počet pacientů v nemocnicích v souvislosti s koronavirovou nákazou stoupne na 500 až 750 z nynějších 254 hospitalizovaných.

Výrazná většina nově infikovaných i hospitalizovaných je podle ministra mezi lidmi, kteří nejsou vůbec nebo plně očkovaní proti covidu-19. V očkování Slovensko nadále výrazně zaostává za průměrem EU.

obrázek
Zdroj: ČT24

Neočkovaní francouzští zdravotníci mají neplacené volno

Zdravotníci, pečovatelé v domovech pro seniory a hasiči ve Francii se musí od středy prokázat alespoň jednou dávkou proticovidové vakcíny. Povinnost se týká asi 2,7 milionu pracovníků. Pokud se neprokážou platným dokumentem o očkování, „nemohou déle vykonávat svou činnost“. Na základě rozhodnutí nejvyššího soudu ale nemohou být přímo propuštěni.

Agentura AP ve středu uvedla, že očkovat se zatím nenechalo asi 300 tisíc zdravotníků, hasičů a pečovatelů. Ti, kteří se chtějí očkovat v následujících dnech a využijí k tomu své volno, mohou v práci pokračovat.

Ve středu suspendovali asi tři tisíce zdravotníků a několik desítek jich podalo výpověď, řekl ministr zdravotnictví Olivier Véran stanici RTL. Dodal, že „mnoho ze suspendovaných se rozhodlo, že se nechají naočkovat, když vidí, že očkovací povinnost je realitou“. Mezi suspendovanými je podle něj jen minimum lékařů. Ministr veřejnost ujistil, že opatření nijak nenaruší poskytovanou zdravotní péči. Podle listu Nice Matin suspendovali v jedné z nemocnic v jihofrancouzském Nice téměř 450 zdravotníků.