Afghánky budou studovat zahalené a v čistě ženských třídách, Taliban změní osnovy

Ženy v Afghánistánu budou moci i nadále studovat na univerzitách, podmínkou budou oddělené třídy vyhrazené pro ženy a oblečení odpovídající islámskému právu. Podle agentury AP to uvedl ministr vyššího vzdělání Abdul Baki Hakkání, kterého do funkce jmenovalo radikální islamistické hnutí Taliban po svém srpnovém nástupu k moci.

Taliban již dříve slíbil zaručit ženám rovnoprávnost v souladu s islámským právem. Mnoho Afghánců na tyto sliby ale hledí skepticky, především pak ti, kteří si pamatují, jak talibové za své dřívější vlády v letech 1996 až 2001 prosazovali přísné islámské právo šaría.

Dívky tehdy nemohly navštěvovat školy, ženy nesměly až na výjimky pracovat, hudba a televize byly zakázány a podezřelí zločinci byli na veřejnosti bičováni, mrzačeni či popravováni. Tento týden Taliban násilně potlačil protest za rovnoprávnost žen, což vyvolalo značnou nevoli a nedůvěru zahraničí.

Protest žen v Kábulu
Zdroj: Reuters

Ministr Hakkání představil nová pravidla na tiskové konferenci jen několik dní poté, co Taliban sestavil vládu, ve které není ani jedna žena. Vláda se podle něj nechce vracet dvacet let zpátky. „Začneme stavět na tom, co dnes existuje,“ uvedl ministr.

Studentky univerzit se budou musel chovat podle pravidel stanovených Talibanem, včetně pravidel pro odívání. Ministr Hakkání však podle AP neupřesnil, zda bude stačit šátek, nebo zda si ženy budou muset zakrývat i obličej.

„Nedovolíme chlapcům a dívkám studovat dohromady. (…) Nedovolíme společné vzdělávání,“ prohlásil Hakkání. Studijní osnovy a vyučované předměty se také změní, uvedl ministr bez dalších podrobností.