Dovoz potravin do Británie ohrožuje nedostatek řidičů i byrokracie

Problémy Británie po brexitu (zdroj: ČT24)

Velká Británie se potýká s výpadky v zásobování potravinami. V zemi chybí kolem sto tisíc řidičů kamionů. Potraviny na hranicích může zdržet také nově zavedená byrokracie. Zaměstnanci chybí i v jiných odvětvích. Premiér Boris Johnson navíc plánuje zvýšit daně kvůli financování zdravotnictví.

Ve Spojeném království chybí na sto tisíc řidičů kamionů. Nedostává se jich převážně v potravinářství. V obchodech jsou tak občas poloprázdné regály. Řetězec supermarketů Marks and Spencer varuje, že se situace ještě zhorší po zavedení celních kontrol na dovoz potravin ze států Evropské unie. Pravidla přijatá po brexitu začnou platit od příštího měsíce.

Řidiči kamionů budou potřebovat téměř sedm set dokumentů, aby mohli přes Lamanšský průliv dovážet jídlo. Byrokracie dovoz zdraží a zpomalí. Potraviny pocházející z Unie přitom tvoří pětadvacet procent britského trhu. Marks and Spencer upozorňuje, že na změnu nejsou připraveny britské ani evropské úřady.

Například italští výrobci tvrdí, že Spojenému království hrozí nedostatek některých jejich výrobků. Hovoří o třicetiprocentním poklesu v dovozu těstovin, třináctiprocentnímu úbytku olivového oleje, nebo že z regálů zmizí devět procent sýra.

Nedostatek řidičů je způsoben odlivem pracovníků z EU po brexitu, ale také pandemií. Konfederace britského průmyslu varovala, že problémy s nedostatkem lidí mohou trvat další dva roky. Problém se týká všech sektorů ekonomiky.

Johnson plánuje zvýšit daně

Chybí také stavební dělníci, zaměstnanci v hotelnictví nebo řezníci. Kvůli zaváděným nařízením budou chybět dokonce i veterináři. Svazy britských zaměstnavatelů proto žádají vládu, aby alespoň na rok zavedla speciální pracovní víza pro oblasti, kde chybějí pracovníci nejvíce.

Premiér Johnson ale chce jít cestou rekvalifikací pro britské občany. Chce tak splnit předvolební slib z referenda o brexitu, že ukončí příchod levné pracovní síly z Evropy.

Johnson také oznámil zvyšování daní. Důvodem je nedostatek peněz ve zdravotnictví. Náklady veřejného zdravotnictví zvyšuje pandemie covidu-19, ale i stárnutí populace. Britové tak budou platit nejvyšší daně od konce druhé světové války.

Premiér jde tímto proti svým slibům z brexitové kampaně. Tehdy tvrdil, že země vystoupením z EU ušetří 350 milionů liber týdně, které využije ve zdravotnictví. Z řad opozičních labouristů proto zaznívá silná kritika.