Začal soud s bývalým generálním prokurátorem Trnkou, zneužití pravomoci v kauze Gorila odmítá

Studio ČT24: Na Slovensku začal soud s exprokurátorem Trnkou (zdroj: ČT24)

Bývalý generální prokurátor Slovenska Dobroslav Trnka v úvodu soudního líčení odmítl vinu v případu, ve kterém čelí obžalobě ze zneužití pravomocí. Stíhán je za to, že podle prokuratury zatajil před vyšetřovateli nahrávku odposlechů v korupční aféře nazvané Gorila. Trnkovi, jenž byl šéfem prokuratury v letech 2004 až 2011, v případě prokázání viny hrozí až deset let vězení. Obhajoba postavila jeho obranu na tom, že zmíněné odposlechy jsou nezákonné.

Kauza Gorila se týká podezření z uplácení politiků a vysokých úředníků finanční skupinou Penta Investments v letech 2005 a 2006 výměnou za vliv společnosti na privatizaci a na chod některých podniků. Penta nekalé jednání v případu dlouhodobě odmítá, vyšetřování kauzy nebylo dosud ukončeno.

„Cítím se nevinen. Tak, jak je skutek popsán, odporuje důkazům. Já osobně jsem určil speciální prokuratuře, aby kauzu řešila,“ řekl Trnka, který je prvním někdejším generálním prokurátorem, jenž v novodobé historii země stanul u soudu jako obžalovaný. Po výpovědi před soudcem využil své právo a odmítl na dotazy prokurátora odpovídat. Tvrdil ale, že v líčení prokáže pochybení vyšetřovatele a že zajištěné důkazy nelze u soudu použít.

Trnkův advokát po skončení pondělního líčení řekl, že zmíněné odposlechy jsou nezákonným důkazem, a tedy jejich případné ukrývání nemůže být trestné. Obhájce připomněl starší rozhodnutí slovenského ústavního soudu, podle kterého byl protizákonný souhlas obecného soudu s odposlechy v kauze Gorila.

Trnka měl mít nahrávku od Kočnera

Podle žalobce zmíněnou nahrávku Trnka převzal v roce 2007 od kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, který si v současnosti odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek. Kočner je stíhán i v jiných kauzách a rovněž čelí obžalobě z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka.

Nahrávka zmíněných odposlechů, kterou pořídila slovenská civilní tajná služba SIS, unikla do slovenských medií předloni na podzim. Kopii nahrávky si podle dostupných informací Kočner uložil v Trnkově trezoru na generální prokuratuře.

V roce 2019 slovenský tisk zveřejnil také jinou nahrávku rozhovoru Trnky a Kočnera, podle které se Trnka snažil s dalšími dvěma osobami prodat spoluzakladateli Penty Jaroslavu Haščákovi kopii nahrávky odposlechů z aféry Gorila. Podle záznamu za to Kočner Trnkovi vulgárně nadával. Následně byla Trnkovi pozastavena funkce prokurátora.

Korupční aféra Gorila vypukla na konci roku 2011, kdy na internet unikly dokumenty vypracované podle odposlechů bytu, ve kterém se Haščák (dle uniklých informací) setkával s politiky a úředníky.

Generální prokurátor má na Slovensku silné pravomoci při vyšetřování trestných činů. Až na výjimky může kromě jiného úkolovat jemu podřízené složky prokuratury. Například současný šéf prokuratury Maroš Žilinka na konci srpna při využití mimořádného opravného prostředku zrušil obvinění Haščáka v souvislosti s aférou Gorila.

Policie Haščáka podezírala z toho, že prostřednictvím jedné z firem pod svou kontrolou a na základě fiktivní zakázky zaplatil za nahrávku zmíněných odposlechů společnosti, kterou založil bývalý ředitel kontrarozvědky slovenské civilní tajné služby SIS Ľubomír Arpáš a jeho manželka. I stíhání těchto dvou osob v případu Žilinka zrušil.

Kromě Trnky čelí na Slovensku stíhání v různých kauzách i již bývalí soudci či někdejší šéf elitní složky prokuratury, ale také představitelé různých institucí včetně policie, a to zejména z období, kdy byli u moci nyní opoziční sociální demokraté (Smer-SD). Po loňských parlamentních volbách skončil Smer-SD expremiéra Roberta Fica v opozici. S výjimkou necelých dvou let vládl od roku 2006.