Vzbouřenci v Guineji se zřejmě pokusili o převrat, unesli prezidenta

V Guineji se zřejmě odehrál další převrat. Vzbouřenci z řad speciálních jednotek této západoafrické země tvrdí, že zajali prezidenta Alphu Condého, pozastavili platnost ústavy, rozpustili všechny instituce a uzavřeli pozemní a vzdušné hranice. Ministerstvo obrany naopak tvrdí, že se útok speciálních sil na prezidentský palác podařilo odrazit.

Z okolí prezidentského paláce se od časného rána ozývala silná palba, napsala agentura AP s odvoláním na očité svědky. Za vzpourou je podle zdrojů agentury Reuters elitní jednotka, které velí bývalý příslušník francouzské Cizinecké legie Mamady Doumbouya. 

Plukovník Doumbouya a jeho muži podle agentur převzali kontrolu nad státní televizí a přerušili obvyklý program. „Je povinností vojáka zachránit zemi,“ uvedli v prohlášení. „Personalizace politického života skončila. Politiku napříště už nesvěříme jednomu muži, svěříme ji lidu,“ slíbil Doumbouya.

Pučisté rozšířili záběry ukazující, že zadrželi prezidenta Condého. Condé na videu odmítá odpovědět na otázku, zda s ním špatně zacházejí.

Guinejské ministerstvo obrany ještě před vystoupením pučistů v televizi vydalo prohlášení, v němž tvrdilo, že prezidentská garda a další bezpečnostní složky „hrozbu zvládly a odrazily skupinu útočníků“. Pokračují podle něj „rozsáhlé bezpečnostní operace k obnovení pořádku a míru“. Prohlášení ministerstva obrany nicméně nebylo možné nezávisle ověřit.

Státní televize vysílá hudbu a další program, ale o střelbě v hlavním městě Konakry celé dopoledne mlčela, poznamenala AP.

Condé znamenal naději, ale vyvolal kritiku

Guinea má dlouhou historii vojenských převratů a pokusů o ně. Třiaosmdesátiletý prezident Condé se k moci dostal v roce 2010 na základě prvních demokratických voleb od dosažení nezávislosti na Francii v roce 1958. Mnozí viděli v jeho zvolení prezidentem nový start země po desetiletích zkorumpovaných autoritářských vlád.

Rostoucí kritice čelí od doby, kdy se loni rozhodl pro třetí volební období v nejvyšším úřadu s odůvodněním, že se na něj nevztahuje ústavní omezení ohledně nejvýše dvou mandátů, a to kvůli ústavnímu referendu, které loni na jaře uspořádal. Nakonec byl zvolen, ale tento krok vyvolal násilné pouliční demonstrace, při nichž režim podle opozice zabil desítky lidí.

Musíme se probudit, hlásí pučisté

V roce 2011 Condé přežil pokus o atentát. Ozbrojenci v noci obklíčili jeho dům a zasáhli raketami jeho ložnici. Střely zabily jednoho z prezidentových osobních strážců.

Prezidentovi odpůrci si myslí, že hlavě státu se nepodařilo zlepšit životy obyvatel země, z nichž většina žije v chudobě, navzdory nerostnému bohatství země. „Když se podíváte na stav našich cest, na stav našich nemocnic, uvědomíte si, že po 62 letech nastal čas se probudit. Musíme se probudit,“ prohlásil plukovník Doumbouya.

Pokud by Condé vyhrál i volby v roce 2025, mohl by u moci zůstat dalších pět let.