Taliban se zmocnil dalších metropolí. Ovládl důležitý Kunduz a Saripúl

Islamisté z Talibanu dobyli další tři provinční metropole. Na severu země získali klíčové město Kunduz ze stejnojmenné provincie u hranic s Tádžikistánem. Ovládli rovněž Saripúl na severozápadě země a později i město Tálikán, které je správním střediskem severoafghánské provincie Tachár. Informují o tom zahraniční agentury. V moci radikálů už tak je pět správních středisek.

„Kunduz padl. Příslušníci Talibanu ovládli všechny klíčové budovy ve městě,“ popisuje zpravodaj AFP, který se nachází poblíž města. Kunduz leží asi 300 kilometrů na sever od Kábulu a padesát kilometrů na jih od hranic s Tádžikistánem.

Dobytí města označil server BBC za největší úspěch letošní ofenzivy Talibanu. Kunduz, v němž žije více než čtvrt milionu obyvatel, je pokládán za bránu do severních provincií bohatých na minerály a díky své poloze u hranic s Tádžikistánem je strategicky důležitý.

Afghánistán v regionálním kontextu
Zdroj: ČT24

Mít pod kontrolou Kunduz tak znamená mít pod kontrolou i jednu z nejdůležitějších cest pro pašování afghánského opia a heroinu do Střední Asie a dál do Evropy, poznamenává BBC. Povstalci už město dobyli v letech 2015 a 2016, ale nedokázali je dlouhodobě udržet.

Nad Kunduzem teď islamisté znovu vztyčili svou vlajku. AFP poznamenala, že dobytí Kunduzu může uvolnit velký počet bojovníků Talibanu pro nasazení do bojů na dalších místech na severu Afghánistánu. Neschopnost Kábulu udržet si sever země, považovaný za baštu odporu proti radikálnímu hnutí, může mít rozhodující dopady na vyhlídky nynější vlády na přežití.

Padl také Saripúl

Radikálové pronikli i do centra Saripúlu, který je správním střediskem stejnojmenné provincie na severozápadě země. „Příslušníci Talibanu obklíčili armádní jednotku na předměstí. Všechny ostatní části města už ovládli,“ řekl AFP člen místní provinční rady. Předtím poslankyně Aziza Žalisová uvedla, že povstalci pronikli do centra města a že se bojuje v jeho ulicích.

Posledním správním střediskem, které padlo do rukou Talibanu, je Tálikán v provincii Tachár na severu země, oznámili agentuře AP místní zákonodárci. Město podle nich bylo v obležení Talibanu několik měsíců. Tachár je důležitou provincií pro severní alianci bojovníků proti Talibanu, kteří se v roce 2001 připojili ke Spojenými státy vedené koalici, aby radikální milici svrhli.

V pátek Taliban dobyl Zarandž, centrum provincie Nimrúz. Města se islamisté zmocnili prakticky bez boje, protože nedorazily vládní posily.

V sobotu se Talibanu podařilo dobýt město Šibirchan, které je metropolí provincie Džauzdžán na severu země. Město se 130 tisíci obyvateli je považováno za bránu do severních a severovýchodních oblastí Afghánistánu.

Taliban začal postupovat afghánským územím s nečekanou rychlostí od doby, co se vojáci Spojených států a NATO začali koncem dubna ze země stahovat. Islamistické hnutí, které v letech 1996 až 2001 reálně vládlo nad třemi čtvrtinami země, má nyní pod kontrolou více než polovinu ze 421 okresů a okresních středisek.

Mnoho jich sice leží v odlehlých oblastech, ale některé z nich mají vysoce strategický význam a poskytují radikálům kontrolu nad lukrativními hraničními přechody s Íránem, Tádžikistánem a Pákistánem.

Ruští vojáci u afghánských hranic

Sousední země mají obavy z nástupu radikálů. Nedaleko hranic proto teď probíhá cvičení s ruskými a uzbeckými vojáky. „Rusové v tuto chvíli mají u afghánských hranic několik tisíc vojáků a několik desítek kusů vojenské a pozemní techniky,“ popsal zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.

Ruské ministerstvo obrany teď podle něj tvrdí, že za vítězstvím Talibanu, který postupně přebírá města a provincie, je unáhlený odchod západních zemí z Afghánistánu. „Rusové se bojí další vlny uprchlíků, ale bojí se také toho, že islámský fundamentalismus by se mohl přelít přes hranice Tádžikistánu, Uzbekistánu a Turkmenistánu, které mají společnou hranici s Afghánistánem,“ dodal Rožánek.