K obnově Saského paláce zničeného nacisty má ve Varšavě pomoci legislativa

Události: Obnova Saského paláce ve Varšavě (zdroj: ČT)

Vláda ve Varšavě chystá v rámci svého nového programu sérii zákonů. Plánuje upravit daně nebo zvýšit zdravotní odvody pro střední třídu. Polský úděl, jak projekt nazvala, má ale také posílit vlastenecké cítění. Toho chce kabinet dosáhnout větším počtem vyučovacích hodin o národních dějinách i obří investicí: obnovou monumentálního Saského paláce, který zničili nacisté.

Na náměstí, kterému kdysi vévodil největší varšavský palác, slibovala vládnoucí strana a prezident, že ho znovu postaví. Tehdy Polsko slavilo 100 let nezávislosti. Plán se teď zákonodárci rozhodli převtělit do zákona. Stavba má stát v přepočtu přes tři miliardy korun. Jak se obnovená klasicistní památka využije, zatím není jasné.

„Má to obrovský symbolický rozměr. Dílo má korunovat mnoho desetiletí trvající proces obnovy hlavního města,“ řekl polský prezident Andrzej Duda.

Monumentální stavbu srovnali se zemí nacisté v roce 1944. Mstili se Varšavě za povstání. Ze Saského paláce zbyl jen hrob neznámého vojína, který byl na stejném místě už před válkou.

Saský palác na historickém záběru
Zdroj: ČT24

Podpora veřejnosti

Podle průzkumů plán vlády podporuje skoro polovina Poláků, víc než čtvrtina je proti, zbytek si o něm nic nemyslí. Otevřeně proti nevystupuje ani opozice, která řídí Varšavu. Tvrdí ale, že spíš než o věrnou kopii půjde jen o fasádu.

„Myšlenka je blízká srdci Varšavanů. Otázka ovšem zní, zda by měl být znovu stavěný v době pandemie, kdy nám chybí peníze opravdu na všechno,“ uvedla předsedkyně městské rady za Občanskou platformu Ewa Malinowská-Grupińská. 

Spolu se Saským palácem nacisté zničili 85 procent zástavby města na levém břehu Visly. Historické centrum Poláci jako přesnou kopii postavili hned po válce, královský zámek v 70. letech minulého století.