Běloruské úřady zablokovaly zpravodajský web Naša Niva, jenž informoval o protestech

Běloruské úřady oznámily, že zablokovaly webové stránky zpravodajského portálu Naša Niva. Jde o jedno z hlavních a nejstarších médií v zemi, které informovalo o demonstracích proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi a které je důležitým zdrojem informací pro příznivce opozice. Bezpečnostní složky zároveň zadržely několik novinářů tohoto i dalších médií v zemi. Dění označila za zatím poslední v řadě zákroků vůči běloruské opozici a nezávislým médiím v postsovětské zemi.

Ministerstvo informací uvedlo, že internetové stránky zablokovalo na žádost generální prokuratury, která zpravodajský portál viní z šíření nelegálních informací „ve jménu organizací, které nejsou registrované v Bělorusku“. Konkrétnější úřad nebyl.

Běloruská asociace novinářů zároveň informovala, že bezpečnostní složky prohledaly redakční mistnosti a odvezly k výslechu šéfredaktora a několik členů redakce. Běloruský vyšetřovací výbor později oznámil, že se šéfredaktorovi udělalo nevolno a policisté mu zavolali sanitku, později však výslech pokračoval.

Agenti tajné služby KGB prohledali také redakce dvou regionálních médií a zadrželi několik novinářů, kteří pracují pro jiná nezávislá média v Bělorusku, uvedla agentura AP.

Zástupce šéfredaktora novin Naša Niva Arcjom Harbacevič dění přirovnal k zásahu proti dalšímu významnému nezávislému běloruskému zpravodajskému serveru Tut.by, který úřady zablokovaly v květnu, přičemž i tehdy zadržely novináře. „Je to zákrok proti redakci v duchu nejhorší sovětské tradice,“ reagoval Harbacevič.

Naša niva zveřejňovala videa ukazující policejní brutalitu

Noviny Naša Niva byly založeny v roce 1906 a podle agentury AP jejich webové stránky sledovalo přes sto tisíc lidí. Oba portály – Naša Niva a Tut.by – rozsáhle informovaly o obrovských protestech, které v Bělorusku vypukly po loňských prezidentských volbách, v nichž podle oficiálních výsledků zvítězil opět Lukašenko, jenž východoevropské zemi vládne tvrdou rukou od roku 1994. Opozice a také některé země včetně Evropské unie považují oznámený výsledek za zmanipulovaný.

Policie proti demonstracím tvrdě zasáhla a desetitisíce lidí zatkla. Ochránci lidských práv hovoří o hromadném zatýkání, zastrašování a mučení protestujících. Vůdci opozice skončili buď ve vězení, nebo ze země uprchli do exilu. Naša Niva během protestů zveřejňovala videa, která ukazovala policejní brutalitu při zatýkání demonstrantů.

Evropská unie na Lukašenka a jeho spolupracovníky uvalila v reakci sankce. Nedávno se dohodla na rozšíření postihů proti běloruskému režimu – učinila tak poté, co běloruské úřady v květnu donutily přistát v Minsku letadlo na trase z Atén do Vilniusu a zatkly opozičního novináře Ramana Prataseviče a jeho přítelkyni, kteří byli na palubě.

Lukašenko, kterého podporuje Moskva, obvinění z falšování voleb odmítá a nehodlá odstoupit. Západ podle AP obvinil z toho, že se Bělorusko snaží „připravit o suverenitu a prosadit vnější vládu“.