Příměří do skončení pěstební sezony. Etiopská vláda vyhlásila v Tigraji klid zbraní

Etiopská vláda v pondělí jednostranně vyhlásila v oblasti Tigraj klid zbraní. Oznámení přichází téměř osm měsíců od začátku krvavého konfliktu a za situace, kdy statisíce obyvatel Tigraje čelí nejhoršímu hladomoru za posledních deset let.

Sdělení o klidu zbraní zveřejnila etiopská státní média. Krátce předtím přechodná administrativa v Tigraji, kterou jmenovala centrální vláda, uprchla z regionálního hlavního města Mekele a vyzvala k okamžitému příměří, které umožní do regionu doručit humanitární pomoc.

Podle etiopské vlády příměří potrvá do té doby, než v Tigraji skončí pěstební sezona, což podle agentury AP bývá v září. Vláda zároveň nařídila všem federálním a regionálním úřadům, aby klid zbraní respektovaly.

Klid pro zemědělce

Etiopská vláda napsala, že klid zbraní „zemědělcům umožní obdělávat svou půdu, umožní humanitárním skupinám fungovat bez přítomnosti vojáků a komunikovat se zbytky (někdejší tigrajské vládnoucí strany), které chtějí mír“. Snaha postavit bývalé lídry Tigraje před spravedlnost podle prohlášení neustane.

„Vláda má odpovědnost najít politické řešení problému,“ uvedl šéf přechodné administrativy v Tigraji Abraham Belay ve výzvě ke klidu zbraní. Doplnil, že někteří členové bývalé tigrajské vládnoucí strany jsou ochotni s centrální vládou jednat.

Tigrajští bojovníci, s nimiž centrální vláda jednat odmítla, nejnovější vývoj podle AP ihned nekomentovali.

Boje mezi federální a místní vládou

Tigraj v uplynulých dnech zažil jedny z nejtěžších bojů od začátku konfliktu. Někteří obyvatelé metropole Mekele příchod tigrajských sil v pondělí vítali.

V Tigraji loni začaly boje mezi federální a místní vládou kvůli údajné krádeži zbraní z vojenské základny. Násilí v hornatém regionu s více než pěti miliony obyvatel si vyžádalo tisíce obětí na životech a dva miliony lidí přinutilo opustit domovy. Do bojů se zapojily i jednotky sousední Eritrey a etiopského státu Amharsko.

Etiopská vojska a jeho spojenci proti bývalým lídrům Tigraje a jejich stoupencům tvrdě zakročili, zatímco humanitární skupiny vládu vyzývaly, aby region víc zpřístupnila dodávkám s pomocí. Vojenský nálet na rušné tržiště v Tigraji si minulý týden vyžádal na 60 obětí, což mezinárodní tlak na etiopskou vládu zvýšilo, píše AP.