Policie šetří útok ve Würzburgu. Motivem mohl být fanatismus i porucha psychiky

Německá policie prošetřuje motiv muže, který ve Würzburgu v pátek nožem zabil nejméně tři lidi a pět dalších vážně zranil. Kriminalisté útočníka postřelili, zadrželi a vyslechli. Podle bezpečnostních složek citovaných agenturou DPA muž učinil během výslechu prohlášení, které naznačuje islámský náboženský fanatismus. Vyšetřovatelé ovšem dosud nevyloučili ani variantu, že za trestným činem stojí duševní onemocnění zadrženého.

Podle policie je podezřelým útočníkem čtyřiadvacetiletý muž ze Somálska žijící od roku 2015 ve Würzburgu. Naposledy pobýval v zařízení pro bezdomovce. V posledních měsících byl sledován kvůli násilným tendencím a před několika dny mu byla nařízena psychiatrická léčba.

Muž podle prvních informací své oběti neznal. Podle jednoho ze svědků události útočník křičel „Alláhu akbar“ (arabsky Alláh je veliký). Před útokem v obchodním domě se navíc ptal po nožích, poté jeden vzal z výlohy a napadl s ním prodavačku. Ta zraněním podlehla. Další dvě oběti jsou také ženy, uvedl na tiskové konferenci šéf dolnofrancké policie Gerhardt Kallert.

Muž dále napadal lidi v bance a venku na ulici. Z pěti těžce zraněných jich je přitom část v ohrožení života. Somálec nejméně dalším dvěma lidem způsobil lehká zranění. Letos v lednu ohrožoval nožem ostatní lidi v ubytovně pro bezdomovce, stalo se to během hádky mezi klienty a správci zařízení. Poté strávil nějaký čas na psychiatrii.

Bavorsko drží státní smutek

Tento měsíc znovu nakrátko skončil na oddělení pro duševně nemocné, protože v centru města obtěžoval jistého člověka. Lidé ve Würzburgu od sobotního rána přicházejí na místo neštěstí, zapalují svíčky a pokládají květiny na památku obětí útoku. Bavorský premiér Markus Söder vyhlásil státní smutek, vlajky budou stažené na půl žerdi na výraz smutku až do pondělí.

Lídr spolkové země poděkoval policii za její rychlý zákrok a také občanům, kteří šli do střetu s útočníkem, zároveň jim vyjádřil respekt. Podobně tak učinila rovněž kancléřka Angela Merkelová. „Jsem tímto neuvěřitelně brutálním činem hluboce otřesen,“ prohlásil spolkový ministr vnitra Horst Seehofer.

Útočníka zadrželi kolemjdoucí pomocí židlí

Naopak představitelé protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) zdůrazňují náboženskou motivaci činu. Je to nový příklad selhání migrační politiky Merkelové, napsal na Twitteru Jörg Meuthen z AfD.

Muže se po útoku podařilo zadržet také díky zásahu kolemjdoucích, kteří ho blokovali za použití židlí ze zahrádek okolních restaurací. Policie muže postřelila do nohy, což je postup, který v Bavorsku předpisy předpokládají při zastavení útočníka. Kriminalisté zde totiž smí střílet na prchajícího pachatele pouze s cílem zabránit mu v dalším útoku nebo útěku. Smrtelný výstřel je přípustný, jen když to je jediný způsob, jak zachránit životy ostatních.