Rusko si předvolalo britskou velvyslankyni kvůli incidentu v Černém moři

Události: Rusko si předvolalo britskou velvyslankyni (zdroj: ČT24)

Rusko si předvolalo britskou velvyslankyni v Moskvě v souvislosti se středečním incidentem spojeným s plavbou torpédoborce královského námořnictva u břehů Krymu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že plavba válečné lodi byla „úmyslnou a promyšlenou provokací“. Británie už ve středu odmítla ruskou interpretaci dění kolem svého torpédoborce Defender.

Mluvčí ministerstva Marija Zacharovová ráno uvedla, že britská velvyslankyně Deborah Bronnertová byla na ministerstvo předvolána, aby převzala „ostrou demarši“ ruské strany. 

„Velvyslankyně obdržela důrazný protest proti narušení hranic Ruska a proti provokativním a nebezpečným akcím lodi britského námořnictva v teritoriálních vodách Ruské federace, které ruská strana považuje za hrubé nerespektování Úmluvy OSN o mořském právu z roku 1982,“ citoval TASS ze sdělení ministerstva zahraničí vydaném po schůzce s ambasadorkou.

Plavidlo ruské pohraniční stráže podle středečního prohlášení ruského ministerstva obrany vypálilo výstražné výstřely poté, co torpédoborec Defender vplul asi tři kilometry daleko do ruských výsostných vod. Za ty Moskva pokládá moře v okolí ukrajinského poloostrova Krym, který anektovala na jaře 2014. Ukrajina ani západní země tuto anexi neuznávají.

Londýn reagoval prohlášením, že ruské líčení události je nepřesné. Kvůli lodi královského námořnictva podle něj žádné výstřely nepadly. Británie popřela i ruské tvrzení, že do předpokládané trasy plavby její lodi byly shozeny bomby. V prohlášení zmiňuje údajně ohlášené dělostřelecké cvičení Rusů v Černém moři.

Vyjádřil se i britský premiér Boris Johnson. „Důležitá věc je, že neuznáváme ruskou anexi Krymu,“ citovala ho agentura Reuters. „Jsou to ukrajinské vody a bylo zcela správné je využít z bodu A do bodu B,“ dodal.

Rusko viní Británii ze lží, ta naopak mluví o „očekávané nepřesnosti“ výroků Kremlu

Britský ministr zahraničí Dominic Raab zopakoval, že žádné výstřely na torpédoborec vypáleny nebyly a že ruské líčení událostí bylo „podle očekávání nepřesné“. Dodal, že britská válečná loď prováděla „nevinnou plavbu v ukrajinských výsostných vodách v souladu s mezinárodním právem“.

Zacharovová v prohlášení vysílaném na státním televizním kanálu Rossija-24 podle agentury Reuters uvedla, že britská reakce na incident je lživá.

Okamžiky konfrontace zachytil štáb britské stanice BBC přímo na palubě. Britská loď vplula do vod, které Rusko označuje za své výsostné – přestože tamtudy vedou mezinárodně uznávané plavební trasy. Devatenáct kilometrů od břehu se potom nebezpečně přibližovala ruská pobřežní stráž s varováním.

Posádka proto pro každý případ navlékla ochranné obleky. Palba nakonec slyšet byla, ale velmi daleko, a mimo dostřel.

Za dobu tranzitu napočítala posádka nejméně dvacet ruských vojenských letadel. Na moři se loď ruské pobřežní stráže přiblížila až na 100 metrů k torpédoborci.