EMA upravila postoj k AstraZenece, přínosy převažují nad riziky

Vakcína AstraZeneca má podle šéfa pracovní skupiny Evropské lékové agentury (EMA) Marca Cavaleriho „příznivý poměr přínosů a rizik pro všechny věkové skupiny a zejména pro osoby starší 60 let“. Uvedl to v prohlášení pro agenturu Reuters s tím, že jeho dřívější slova v rozhovoru pro deník La Stampa byla špatně interpretována. Ta původně zněla, že by se země měly kromě mladších věkových skupin vyvarovat podávání vakcíny právě i osobám starším 60 let, a to v souvislosti s obavami z velmi vzácných případů krevních sraženin.

Stanovisko EMA podle Cavaleriho je nyní skutečně takové, že injekce AstraZeneca je bezpečná a může být použita pro všechny věkové skupiny nad 18 let. Několik členských států Evropské unie však omezilo jeho použití na osoby ve věkovém rozmezí 50 až 65 let, a to kvůli velmi vzácným případům krevních sraženin, především u mladých lidí.

Poslední nejasnosti kolem AstraZenecy vyvolal víkendový článek v italském deníku La Stampa, který očkování lidí ve věku 60+ touto vakcínou zpochybňoval. Na otázku, zda by se měly zdravotnické úřady jednotlivých zemí vyhnout podávání přípravku AstraZeneca i lidem nad šedesát, Cavaleri podle médií přitakal: „Ano, a mnoho zemí jako Francie a Německo to zvažují, protože je k dispozici větší množství vakcín mRNA.“

Tato slova ale v zápětí prošla korekcí (a reflektuje ji i tento text), podle které je AstraZeneca přípustnou vakcínou i pro starší ročníky.  „Moje slova nebyla interpretována správně,“ sdělil Cavaleri, který v EMA odpovídá za její vakcinační strategii. AstraZeneca podle něj „udržuje příznivý poměr přínosů a rizik u všech věkových skupin“.