Pozůstalé po obětech z italské lanovky uráží propuštění možných viníků z vazby

Události: Vlna soucitu po pádu lanovky (zdroj: ČT24)

Stav jediného přeživšího po pádu lanovky na severu Itálie se zlepšuje. Pětiletého chlapce přeložili po devíti dnech z jednotky intenzivní péče na běžné oddělení. Při neštěstí zemřelo čtrnáct lidí, včetně jeho rodičů a bratra. Soud mezitím propustil z vazby dva ze tří lidí, na něž padá hlavní podezření, že nehodu zavinili.

Kabina lanovky směřující na horu Mottarone z městečka Stresa na břehu jezera Lago Maggiore vezla v neděli 23. května patnáct cestujících. Když se přetrhlo lano, padala dvacet metrů a posléze se řítila po svahu. Pětiletý Eitan přežil havárii jako jediný, při pádu zahynuli oba jeho rodiče, dvouletý bratr, pradědeček, prababička a devět dalších cestujících.

Chlapec už nyní nepotřebuje intenzivní péči, zůstává ale nadále v nemocnici. Podle lékařů si tragickou nehodu nepamatuje, neurologické poškození u něj ale nepozorují. Osud sirotka vyvolal vlnu soucitu v italské Pavii, kde rodina Biranových žila. Lidé nabízeli, že Eitana adoptují, z Izraele ale přiletěly babička s tetou a pečují o něj.

Pád lanovky úřady nadále vyšetřují. Pozůstalé i přátele obětí šokovalo zjištění, že k tragédii přispěla schválně odpojená nouzová brzda. „Ti, kdo tomu říkají rána osudu, urážejí památku obětí,“ říká přítelkyně zabité turistky Sara Fontanesi.

Podezřelí jsou venku z vazby

Uráží je i propuštění podezřelých – majitele lanovky a technického ředitele – na svobodu a umístění údržbáře do domácí vazby. „Je nám smutno z toho, že podezřelí už jsou doma. Přejeme si, aby byli odpovědní lidé postaveni před soud rychle a potrestáni maximální možnou sazbou,“ líčí pocity pozůstalí po rodině Biranových.

Prokuratura upozorňuje, že samotné ukončení vazby nic neznamená: „Podezřelí jsou nadále ti samí lidé, samozřejmě tím soud nekončí,“ zdůrazňuje státní zástupkyně Olimpia Bossiová.

První oběti neštěstí už pozůstalí pohřbili, v neděli uctil památku zesnulých celý region. Zejména v letovisku Stresa drželi lidé minutu ticha důsledně – většina z nich totiž lanovku využívala.