Egypt jednal se zástupci Hamásu, chce obnovit izraelsko-palestinské mírové rozhovory

Velitel egyptské rozvědky Abbás Kámil během pondělka jednal v palestinské Gaze. Stal se tak prvním šéfem egyptské tajné služby, jenž na toto území zavítal za posledních dvacet let. Kámil se podle agentury Reuters v rámci své návštěvy zaměřil na příměří mezi radikální organizací Hamás a Izraelem, které 21. května ukončilo jedenáctidenní boje. Egypt se totiž o vyjednání klidu zbraní zasadil.

Kámil byl o víkendu také v Izraeli, kde se setkal s tamním premiérem Benjaminem Netanjahuem a dalšími činiteli. V Gaze se sešel s delegací Hamásu a jeho šéfem Jahjou Sinvárem. Ulice města lemovaly portréty egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího a zástupy stovek lidí.

Právě Sísí podle Reuters totiž vyzval vyjednavače, aby pokračovali ve zprostředkování dialogu mezi oběma stranami a pokusili se docílit obnovy izraelsko-palestinských mírových rozhovorů. Ty byly zastaveny roku 2014.

Původně se očekávalo, že Hamás vydá židovskému státu těla dvou vojáků, kteří padli v roce 2014, a také dva Izraelce, aby docílil příměří. Egyptský prezident si nyní přeje, aby byl tento problém ohledně vydání a rukojmích vyřešen. Sinvárův zástupce Chalíl Hajja po jednání s Kámilem řekl, že otázku výměny vězňů s Izraelem je nutné oddělit od tématu příměří.

Podle něho se o ní jednalo už před květnovými boji a Hamás byl vstřícný, zatímco Izrael nikoliv. „Kdyby to nepřítel bral vážněji, mohli jsme být už dál,“ řekl Hajja. Očekává se, že Káhira nyní oznámí pomoc při obnově obytných domů, z nichž mnohé během bojů zničily izraelské nálety. Podle Palestinců bylo zcela zničeno 1500 bytů a stejný počet je poškozen tak, že nelze počítat s opravou. Odhadují, že na obnovu bude zapotřebí 150 milionů dolarů (3,1 miliardy korun).