V bublinách, jinde a bez diváků. Lotyšská Riga hostí neobvyklý hokejový šampionát

Události: Jiné mistrovství světa v hokeji (zdroj: ČT24)

Startuje mistrovství světa v hokeji. Fanoušci si na něj museli počkat dva roky, kvůli koronaviru se loňský šampionát zrušil. V prvním zápase v pátek odpoledne český tým třikrát dorovnal skóre s Ruskem, 19 vteřin před koncem ale padl rozhodující gól a Češi prohráli 3:4.

Přetrvávající pandemie vyžaduje mimořádné postupy. Turnaj se tak odehraje v „bublině“ a velmi pravděpodobně celý bez diváků. Hráči i novináři chodí na testy minimálně jednou za tři dny. Před prázdnými tribunami se určitě bude hrát v základních skupinách, kýžené změně alespoň pro vyřazovací boje příliš nenahrává koronavirová situace v Lotyšsku. Tam klesla incidence pod 200 nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden.

Na hráče hned po příletu do Rigy čekala dvoudenní izolace v hotelu. Každý měl svůj pokoj, kde také – podle videí od trenérů – cvičili. Jídlo dostávali za dveře pokojů. Hráči si musí zvykat i na jiné zázemí. Třeba šatny jsou vybudovány v jednom velkém prostoru, dělí je jen příčky a chybí jim stropy. Na led se týmy přesouvají ze svého zázemí stálých kabin přibližně deset minut autobusem ve výstroji a pro hladký přesun mají podobně jako pro přejezdy z hotelu policejní doprovod.

Účastníci turnaje se ze své „bubliny“ nedostanou do kontaktu ani se zástupci médií, s výjimkou krátkých rozhovorů s držiteli vysílacích práv. Ostatní komunikace se stejně jako v celé koronavirové době děje on-line na dálku pomocí aplikací, což výrazně snížilo i přímou účast novinářů na turnaji. Přísná opatření se ještě v posledních dnech vyvíjejí.

Běloruská politika

Šampionát se měl původně vedle lotyšské metropole Rigy odehrát také v Bělorusku. Rada Mezinárodní hokejové federace (IIHF) mu však v lednu pořadatelství odebrala. Reagovala tak na zfalšované srpnové prezidentské volby a následné brutální zásahy policie proti demonstrantům.

Lotyši si tak museli poradit ohledně druhé haly, což zvládli. V Olympijském sportovním centru se odehraje skupina A, kde jsou vedle českého týmu ještě Rusko, Švédsko, Švýcarsko, Slovensko, Dánsko, Bělorusko a Velká Británie. Aréna Riga pak bude dějištěm bojů ve skupině B za účasti Kanady, Finska, USA, Německa, Lotyšska, Norska, Itálie a Kazachstánu.

Události, komentáře: Hokej v diplomaticky citlivé době (zdroj: ČT24)

Češi se s Rusy střetli ve zjitřené atmosféře vrbětické kauzy. Podle politického geografa Michaela Romancova to ale nikdo z trenérů či hráčů tak nevnímal. „Politika se sportem nějakým způsobem souvisí, ale neměla by se přímo promítat na hřišti,“ uvedl v Událostech, komentářích s tím, že politika a sport ale budou nadále spojené, a kvůli tomu i zneužívané. Totalitní velmoci prý zneužívaly olympiády, současné politická reprezentace se zase snaží přiživit na úspěších sportovců.

Úvod s Ruskem

Český tým má před sebou po prohraném zápasu s Ruskem ještě šest zápasů v základní skupině A. V sobotu se utká se Švýcary, v pondělí s Bělorusy, potom ještě se Švédskem a Velkou Británií. Na přelomu května a června se postaví Dánsku a Slovensku.

Čtvrtfinálová utkání se budou hrát 3. června, semifinále o dva dny později. V neděli 6. června se nejdřív poražení semifinalisti utkají o bronzové medaile, finále se hraje večer. Utkání o medaile se budou hrát v červnu, vůbec poprvé v historii.

„Domnívám se, že je to otevřené. I tím, že tady nebudou diváci, tak je tady šest, sedm týmů, které se o to chtějí poprat. Kdo bude mít nejlepší formu, bude nejlépe připravený, pokorný a vydrží všechny restrikce, má největší šanci na vítězství,“ míní asistent trenéra českého týmu Jaroslav Špaček.

Velké obrazovky v Praze nebudou

Omezené bude kvůli covidu i fandění v Praze. Magistrát letos nebude pořádat hromadné sledování mistrovství světa v hokeji na velkoplošných obrazovkách. Ty zatím nechystá ani areál ve Žlutých lázních v Podolí.

„V letošním roce zatím o zřízení velkoplošné obrazovky k hokejovému mistrovství neuvažujeme, a to kvůli epidemické situaci. Sice se zdá, že je v tuto chvíli epidemie na ústupu, ale nechceme situaci podcenit a pořádat masovou událost. Organizace podobných akcí je navíc v této době přinejmenším složitá. Situaci ale ještě s odstupem času vyhodnotíme,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Fanoušci se budou moci přijít podívat do Riegrových sadů nebo třeba na zahrádku restaurace U krále Václava IV. v Krčském lese.