Indonésie pokračuje v pátrání po ponorce, námořníci mají kyslík do soboty

Indonésie pokračuje v pátrání po armádní ponorce, se kterou ztratila kontakt v úterý večer SELČ při vojenském cvičení. Na palubě plavidla se nacházelo 53 osob. Podle šéfa armády vystačí námořníkům kyslík do soboty. Indonésie požádala o pomoc Indii, Austrálii a Singapur, s nabídkou pomoci přišly už i Spojené státy, Francie a Německo.

Podle serveru BBC se do pátrání po zmizelém plavidle zapojilo šest indonéských válečných lodí a vrtulník. V akci jsou čtyři stovky lidí. Ponorka KRI Nanggala-402 se v úterý účastnila vojenského cvičení. „Po nácviku torpédování ale nenahlásila výsledky, jak bylo plánováno,“ uvedl mluvčí námořnictva. Ve středu se po ponorce bezvýsledně pátralo v oblasti 96 kilometrů od ostrova Bali.

Už ve středu našlo indonéské námořnictvo ropné skvrny v oblasti, kde se měla ponorka cvičně ponořit. Podle námořnictva mohou skvrny naznačovat, že ponorka měla problémy, nebo mohou být signálem vyslaným posádkou. Místo dál prozkoumává sonar.

Jak hluboko se ponorka ponořila?

Indonéské námořnictvo uvedlo, že se plavidlo pravděpodobně ponořilo podstatně hlouběji, než je pro něj bezpečné. „Je možné, že při ponoru došlo k výpadku elektřiny, posádka ztratila nad ponorkou kontrolu, nemohla provést záchranné kroky a plavidlo kleslo do hloubky 600 až 700 metrů,“ napsalo v prohlášení ve středu námořnictvo. Ponorka se může ponořit bez negativních následků do hloubky 250 až 500 metrů pod hladinou moře. „Větší hloubka může být už nebezpečná či smrtelná,“ uvedl viceadmirál Julius Widjojono. V oblasti může hloubka mořského dna dosahovat až 1500 metrů.

Ponorka KRI Nanggala-402, která byla vyrobena v roce 1977 v Německu, se v úterý účastnila vojenského cvičení. „Po nácviku torpédování ale nenahlásila výsledky, jak bylo plánováno,“ uvedl mluvčí námořnictva.

Indonéské námořnictvo má pět ponorek, žádné havárie je až dosud nepotkaly.

Okolní země nabídly záchranné lodě

Na žádost Indonésie o pomoc reagovaly okolní země kladně. Singapur a Malajsie již vyslaly své záchranné lodě, které by na místo měly doplout mezi sobotou a pondělím. Pomoc nabídly i Austrálie, USA, Německo, Francie, Rusko, Indie, Turecko či Jižní Korea.

V souvislosti se zmizením indonéského plavidla připomněla BBC nehodu argentinské ponorky z roku 2017. Plavidlo se 44 lidmi na palubě se podařilo najít ve vodách jižního Atlantiku až rok po zmizení, podle vyšetřovatelů se ponorka pod vysokým tlakem vody zhroutila do sebe.