Rusko přemístilo několik vojenských lodí do Černého moře. Na Krym poslalo desítky letounů

Dvě ruské vojenské lodě Severní flotily propluly přes Bospor do Černého moře. Dalších patnáct z Kaspické flotily proplulo tamtéž pod Krymským mostem. Lodě slouží k vylodění vojáků na pobřeží a jejich podpoře, uvedla agentura Reuters. Na okupovaný Krym se také přemístilo přes padesát vojenských letounů, píše Interfax. Rusko v posledních týdnech shromažďuje vojenské oddíly u hranic s Ukrajinou a na Krymu, za což čelí kritice Ukrajiny, USA, NATO a evropských zemí. Ruská tajná služba FSB v pátek v Petrohradě také krátce zadržela ukrajinského diplomata Oleksandra Sosoňuka.

Podle agentury Reuters se v blízké době očekává do Černého moře proplutí dalších dvou ruských vojenských lodí.

Vstup dvou bojových lodí do Černého moře plánovaly tento týden podle Ankary i Spojené státy, ale nakonec lodě přes Bospor nepropluly. Podle amerických představitelů námořnictvo podalo žádost o proplutí jen z toho důvodu, aby mělo zaručený přístup do Černého moře v případě nutnosti. V pátek večer vstoupila do Černého moře loď s logistickým vybavením pro síly NATO v Rumunsku.

Moskva také vyhlásila zákaz plutí zahraničních bojových a „dalších druhů státních“ lodí ve vodách poblíž Krymského poloostrova, který Rusko obsadilo v roce 2014.

V pátek francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzvali Rusko, aby stáhlo svá vojska od ukrajinských hranic a poloostrova Krymu.

Diplomat údajně vyzvídal

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou v posledních týdnech roste. Kyjev bije na poplach kvůli soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou a na Ruskem anektovaném Krymu. Varuje před novým rizikem ruské ozbrojené agrese pod záminkou ochrany ruskojazyčných obyvatel Donbasu, východního území Ukrajiny. Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokací.

Pnutí se projevilo i pátečním zadržením ukrajinského diplomata ruskou tajnou službou. „Oleksandr Sosoňuk byl vzat do vazby poté, co se v pátek sešel s jistým ruským občanem, který mu předal informace tajné povahy z databází ruských bezpečnostních orgánů,“ uvedla ve svém sobotním prohlášení FSB. 

„Tato činnost není slučitelná se statusem diplomatického zaměstnance a je nepřátelská vůči Ruské federaci. Se zahraničním diplomatem bude zacházeno v souladu s mezinárodním právem,“ citovala agentura Reuters z vyjádření FSB.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí sdělilo, že Sosoňuk byl zadržen na několik hodin, ale nyní je už zpátky na ukrajinském konzulátu v Petrohradě. V reakci na incident Ukrajina navíc oznámila, že vyhostí jednoho ruského diplomata.