Arménský premiér Pašinjan odstoupí a umožní předčasné volby

Arménský premiér Nikol Pašinjan se v posledních deseti dubnových dnech chystá odstoupit. Potvrdil tím rozhodnutí, o němž se zmínil koncem března. Podle agentury TASS v parlamentu řekl, že chce umožnit předčasné volby. Předseda vlády čelí silnému tlaku k rezignaci od loňského listopadu po neúspěšném ozbrojeném konfliktu s Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach.

„Podle dohody mezi parlamentními silami a prezidentem republiky rezignuji během posledních deseti dnů dubna,“ nastínil Pašinjan. Aby byl zachován formální postup, mělo by se tak stát poté, co odstoupí a dvakrát bude odmítnuta jeho nová kandidatura na post šéfa vlády. „Parlament se pak rozpustí a volby budou 20. června,“ doplnil premiér.

Arménie se ocitla v politické krizi po loňské šestitýdenní válce s Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach. Boje ukončila dohoda, kterou zprostředkovalo Rusko. V arménských rukou sice zůstala většina Náhorního Karabachu, ovládnutého tamními arménskými separatisty na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století, ale Ázerbájdžán si připsal významné územní zisky.

Pašinjan podepsání dohody hájí tím, že to byl jediný krok, jenž zabránil tomu, aby Ázerbájdžán dostal pod kontrolu celou oblast. V Arménii však poté vypukly protivládní protesty a opozice od té doby volá po premiérově demisi. Krize se vyostřila na konci února, kdy k odstoupení vlády vyzvalo i velení armády, což odstartovalo konfrontace mezi premiérem a generálním štábem.